Евроатлантическия център за сигурност ще работи по хибридните атаки, трафика на хора, киберсигурността и комунистическото минало

Новата неправителствена организация на бившия заместник-председател на ГЕРБ и настоящ основател на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов ще се занимава с проблемите на сигурността, но и по линия на културата и образованието.

"Когато говорим за хибридни атаки, за това, което причиняват фалшивите новини, това, което имаме като присъствие на Русия в България, не са традиционните методи за влияние, а се ползват образованието, културата, православието, за да се подменят историческите факти и да може да се навлиза във влиянието по този начин", обясни Цветанов пред бТВ.

Основните акценти в работата на организацията ще са хибридните атаки, трафика на хора, киберсигурността и комунистическото ни минало.
Центърът ще се финансира чрез кандидатстване по проекти.

"Ще търсим съответното финансиране от много ясно изразени партньори с ясен евроатлантически профил.Ще се възползваме от европейски фондове като можем да кандидатстваме директно чрез Брюксел. Засега ще се въздържаме от министерства защото винаги ще се направят погрешни изводи и заключения", коментира той.

"Искам да има честна, справедлива кампания, но това, което виждам е, че се залага на живот и смърт, всеки ще покаже най-лошото си лице. Смятам, че се допускат доста грешки от всички политически формации в планирането на съответните кампании. Бих могъл да направя по-задълбочен коментар след като минат изборите, защото в момента само съм констатирал грешките, които искам да видя дали ще се покрият с негативни резултати във финалната част", заяви Цветанов.

С поред него, ще е "проблем, ако ГЕРБ отстъпи от завоюваните преди 4 години позиции".