Европейската служба за външна дейност към ЕК: Русия и Китай разпространяват „теории на конспирацията“ за Covid-19

Дезинформацията за пандемията COVID – 19 – приоритетна цел на Русия и Китай в Източна и Централна Европа

Докладът на ЕСВД още не е качен на сайта на ЕК към 7 май 2020 година?

Антон Антонов

Г-жа Ида Еклунд Линдвал от Европейската служба за външна дейност, казва: Европейската демокрация не е даденост, а нещо, за което си заслужава да се борим...

Ида Еклунд Линдвал работи по темата за прокремълската дезинформация в звеното за борба с дезинформацията на Европейската служба за външна дейност като представител на Министерството на външните работи на Швеция.

Информация, към 21 Април 2020 г.

Руски и китайски „официални и подкрепяни от държавата“ актьори разпространяват сред аудиторията в Европейския съюз и съседните му страни дезинформация и „теории на конспирацията“ за новия коронавирус, се твърди в доклад на дивизията StratCom на Европейската служба за външна дейност, съобщава европейската редакция на Politico.

В доклада, който се очаква да бъде публикуван днес и е видян от POLITICO, се посочва, че руските „официални източници и контролирани от държавата медии и канали за социални медии провеждат координирана кампания… за насърчаване на невярна здравна информация“. Особено засегнати са „по-малките медийни пазари в и извън ЕС“, където „технологичните компании са изправени пред по-ниски стимули да предприемат адекватни мерки за противодействие“.

Изглежда, че дезинформацията, произтичаща от Китай, е насочена към подобряване на имиджа на страната. „Китай продължава да провежда глобална кампания за дезинформация, за да отклони вината за избухването на пандемията и да подобри международния си имидж. Използват се както явни, така и скрити тактики“, се казва в документа.

Авторите твърдят, че невярната информация за пандемията вече оказва влияние. „Увеличаващият се брой доказателства предполага, че дезинформацията, свързана с коронавируса, може да има пряко въздействие върху общественото здраве и сигурност“, пише в доклада.

Г-н Жозел Борел отрече смекчаване на евродоклад, обвиняващ Китай в дезинформация

Върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел категорично отхвърли твърденията, че Европейската служба за външна дейност е смекчила доклада си, който обвинява Китай за дезинформация във връзка с разпространението на коронавируса.
Той каза това през комисията по външни работи на Европейския парламент, чието заседание продължава и в момента.

Като предупреди, че дезинформацията може да убива, Борел подчерта, че оценката на Европейската служба за външна дейност за дезинформацията за пандемията се определя само и единствено от нея.

"Не сме се огъвали пред никого", бе категоричен Борел. "Нека бъда ясен - ние сме дипломатическа служба и поддържаме непрекъснато контакти с представители на трети страни. Това обаче не може да бъде представено като огъване пред чуждо влияние, особено по време на пандемия, когато прозрачността е от ключово значение. Мога да ви уверя, че няма промени в доклада, който бе публикуван миналата седмица по отношение на трети страни, в случая Китай. Докладът категорично посочва авторите на държавите, от които идва дезинформацията в тази насока, в т.ч. и Китай".

Същевременно представителите на политическите групи зададоха въпроси, на които се очаква Борел да отговори по-късно

Сандра Калниете от групата на ЕНП попита какво точно се е случило между 20-ти и 24-ти април, което е наложило текстовете на докладите да бъдат, по думите ѝ, "изсушени от факти и доведени до по-общ език".

Тонино Пицула от Алианса на социалистите и демократите зададе въпрос какви конкретни стъпки ще бъдат предприети за борба срещу дезинформацията, която идва от Русия и Китай.

Хилде Ваутманс от "Обновете Европа" заяви в пряк текст, че обясненията на Борел са били неубедителни и поиска всички версии на докладите на службата за външна дейност да бъдат показани, както и да стане ясно кои представители на Китай са оказвали натиск. Тя подчерта, че е време за нова европейска стратегия спрямо Китай.

Преди дни, говорител на г-н Борел отхвърли твърденията за смекчен доклад, след като се появиха твърдения, че Китай се е опитал да блокира доклад на Европейския съюз, в който се казва, че Пекин е разпространявал дезинформации за заразата от коронавируса.