Гавраил Ловчански черпил Синода с уиски – успял да наложи БПЦ да не се съобразява с щаба и коронавируса

Гавраил Ловчански

Гавраил Ловчански

С почерпка с уиски в трапезарията на Св. синод завършило днешното заседание на митрополитите. Поканата дошла от Ловчанския владика Гавраил, който в края на срещата обявил, че ще черпи колегите си, защото отстоял храмовете да не бъдат затваряни и БПЦ да не се съобразява с исканията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Това разкриха пред Faktor.bg източници от Патриаршията. Нищо, че по време на Великденски пости употребата на концентрат е строго забранена,  синодалните старци се черпели с троянска сливова и по време на заседанието с вицепремиера Томислав Дончев, шефа на щаба ген. Мутафчийски и шефа на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов. Било като истински пир по време на чума, разказват очевидци.

Най-скандално обаче било, че имало пълно разминаване между обявеното от ген. Мутафчийски след срещата решение на Синода. Според владиците нямало да има отмяна на служби, нито пък богослужения вън от храмовете, причастието също щяло да се дава с една лъжичка. Явно става дума за загубени в превода на църковната терминология – щабът е разбрал едно, а синодалните старци ще си правят каквото знаят.

Софийски духовници коментират още, че при тази ситуация БПЦ оставала единствената, която щяла да пази православието, след като вчера и руският патриарх Кирил обяви, че затваря храмовете и посъветва вярващите да се молят в домовете си. Явно след като падне карантината за вируса, пак ще трябва да даваме за втори път православието на руснаците, подмятат иронично свещеници и предлагат руският посланик Макаров да даде орден на владиката Гавраил за особени заслуги.

Днешното извънредно заседание не минало и без обичайните пререкания – този път между Николай Пловдивски и Гавраил Ловчански.