Генерал-майор Цанко Стойков: Първите четирима пилоти на F-16 заминават за САЩ през юни

През юни предстои заминаването на първите четирима български пилоти, които ще бъдат обучавани в САЩ. Това обяви на сайта на Министерство на отбраната генерал-майор Цанко Стойков, командир на военновъздушните сили. 

 Партньорите от САЩ разработиха програмите за обучение и осигуриха още шест слота за обучение през финансовата (за САЩ) 2021 г. Планирано е първите осем наши пилоти да завършат обучението си към момента на доставката на първите самолети през 2023 г. Предстои определянето на осигуряващия състав, който да премине обучение в САЩ.
Успоредно се работи и по определяне на необходимата инфраструктура за осигуряване на експлоатацията на новата бойна платформа, нейното разполагане и техническите изисквания. Фирмата производител на самолетите F-16 – Lockheed Martin, заяви официално, че няма да спира производствения процес поради разпространението на COVID-19 и поточните линии ще работят съгласно производствените планове.
Представителите на Lockheed Martin заявиха официално чрез офиса за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в България, че не се очаква промяна в договорените срокове за доставка на самолетите. Вторите осем самолета трябва да заменят МиГ-29 при неговото отхождане поради изтичане на назначения срок на служба. Отчитайки, че срокът за производство е около три години, е необходимо в периода 2023–2025 г. да бъде подписан договор за тяхната доставка, уточнява ген. Стойков.