Геновева Петрова: ГЕРБ са изхабени във властта, но няма опозиция, която да ги смени

При едни парламентарни избори ГЕРБ удържа предимството си пред БСП, показват данните от актуално социологическо изследване

Геновева Петрова

Геновева Петрова

47% от хората са готови да се включат в местния вот. Това е една ниска заявена избирателна активност, но тепърва предстоя кампанията и очакваме те да се активизират. Това коментира в интервю за Би Ти Ви социологът Геновева Петрова.

За общинските съветници нивото за готовност да се гласува е малко по-ниско. Интересното е, че има разлика в нагласите в различните общини – в по-големите общини критичната настройка е по-голяма. Там ще бъдат най-интересните интриги – в големите градове. А в по-малките общини доминират настроенията за избор на старите кметове.

ГЕРБ удържа предимството си с 21“% пред БСП – 18% при едни парламентарни избори. 

Данните сочат, че Слави Трифонов и партията му „Няма такава държава“ са получили 8.3%.

Тя се формира като партия срещу статуквото, която има амбицията да промени политическата система. Но в страната отсъства такива активни настроения за смяна на модела затова и подкрепата за неговата партия е умерена, посочи социологът и добави, че Трифонов успява да притегли избиратели от БСП, патриотичните формации и „Воля“.

Петрова отчете също, че от патриотичните формации „Атака“ е с над 8% обществена подкрепа, а в НФСБ и ВМРО –са с подкрепа малко над 4%.

Има нарастващо усещане за изхабяване на ГЕРБ във властта и е добре друг да поеме управлението, но тези нагласи са дисперсни и неконсолидирани. Тоест, липса консолидирана опозиция, която да бъде алтернатива на сегашното управление. Но 33% смятат, че това е най-подготвената партия за да управлява страната.