Георги Славов: Отпускат пари за строежа на болницата сега, сякаш си купуват предизборно любовта на Ямбол (видео)

Кметът и областният управител се страхуват да реагират на военния министър и да защитят интересите на града

Георги Славов

Георги Славов

Действията на правителството преди старта на изборите за Народно събрание подсказват, че сякаш властта иска да си купи любовта на хората от Ямбол. Това заяви по „Дарик“ радио Георги Славов, бивш кмет на общината и водач на листата на ПП „Републиканци за България“ за парламентарните избори през април. Констатациите му са предизвикани от дълго чакана от гражданите на Ямбол новина – стартът по мащабното строителството на така наречената „Нова болница“. 

"Това е кауза, за която аз и екипът ми като кмет см се борили в продължение на години. Строителството на тази нова болница, която е 40-годишна сграда, се случва благодарение на екипа, с който работя и бившия директор на здравното заведение. Но нека да опресня късата памет на днешните управници. 2012 година община Ямбол дари сградата на тази болница и терените към нея на държавата. Подписахме договор с министъра на здравеопазването, че държавата ще финансира довършването на болницата. Правителството отдели 1,5 милиона лева, с което се направи саниране и смяна на дограмата на цялата сграда. Финансирането трябваше да продължи, но първият кабинет на Борисов подаде оставка, а правителството на Орешарски спря проекта. За съжаление второто правителство на ГЕРБ не намери време и сили, и воля да рестартира строежа.

През 2018 и 2019 година с усилията на общината преработихме изцяло проекта, изготвихме тръжната документация за старта на строителство, проведох десетки срещи с министрите на здравеопазването и финансите, с премиер, за да се стигне до пролетта на 2019 година. Тогава  МС отдели с постановление 27 млн. лв. за довършване на болницата. Но то така бе направено, че реални пари по сметка не влезнаха, а бяха само обещани. Когато се стартира процедурата за избор на изпълнител и надзор никой не се яви, защото нямаше вяра, че ще има финансиране и реални пари. Сега, след две години няма никаква разлика - работи се по изработената от нас тръжна процедура, единствената заслуга е, че новият директор на болницата обяви поръчка за строителство. Настоящият областен управител и кметът на Ямбол Ревански нямат никаква заслуга за случващото се. Но сега предстоят избори и всеки си трупа заслуги, като иска да извади дивиденти. Реално сега по сметките на болницата вече има преведена половината сума от отвоюваните от нас 27 млн.  лв. Сега строителите имат съвсем друго отношение и реално беше избран изпълнител. Ако през 2019 тези пари бяха отпуснати реално, както обещаваше премиерът, сега щеше да е завършено строителството. А хората да се ползват в условия на пандемия от качествени здравни услуги. Излиза, че сега предизборно се дават парите, за да се купи любовта на хората от Ямбол", казва с ирония Георги Славов.

Той коментира в предаването на „Дарик” друга актуална за района тема - Ямбол е на път да изгуби битката за бившите военни казарми под парк „Боровец“. Според него причина за това е пасивната позиция на кмета Валентин Ревански и областния управител Димитър Иванов, а проблемът застрашава бъдещото развитие на града.

"Трябваше да има реакция след новината, съобщена от военния министър Красимир Каракачанов в края на февруари, че терените на бившите военни казарми отиват на тезгяха за продажба", акцентира Славов. "Личното ми мнение е, че управляващите в Ямбол са неадекватни в позициите си. За мое огромно съжаление ситуацията в момента е следната – никой, нито кметът Ревански, нито областният управител имат смелостта, без да се притесняват от министъра на отбраната и от правителството, да излязат и да спрат готвената продажба, да защитят интересите на града. Защото Ямбол е град, община и тези терени са жизнено важни за бъдещото му развитие“, предупреди още Георги Славов.