Граждани в писмо до ректора на СУ: Позорно е, че от свещеното място на знанието тръгват мракобесни и фашистки закани

Доц. Христев, снимка - фейсбук

Доц. Христев, снимка - фейсбук

Гражданска група във фейсбук, популярна като „РАЗблокирай демокрацията”, в която членуват и много юристи е изпратила протестно писмо  до ректора на СУ „Св. Климент Охридски“, декана на Юридическия факултет и Студентския  съвет Алма матер. Повод за гневната им реакция са разкритита за преподавателя по право доц. Христо Христев. Преди дни той сам обяви, че изготвя списъци за саморазправа със „ всички гербави подлизурковци, които подпляскват на всички безумия на Борисов и се подиграват на хората, които реагират на войнстващото тържество на баналната простащина, което управлението на този човек представлява”. Доцентът предупреди още: „Драги люде, няма да ви забравим." 
Ето писмото на гневните граждани:

До
Ректора на СУ „Св. Климент Охридски“
Декана на Юридическия факултет
Студентски съвет
Уважаеми дами и господа,
Благодарение на социалните мрежи стана популярна публикацията на преподавателя в Юридическия факултет към СУ, доц. Христо Христев. От думите на вашия преподавател разбираме, че той прави списъци с хора, които според него са с неправилна партийна ориентация. В тях попадали, тези които изразяват съгласие с управляващите в страната, управление, което между другото е дошло чрез демократични избори. Но доц. Христев не спира до тук, обръща се към тези, които следи и записва, че няма да бъдат забравени, очевидно визира, че когато властта се смени и дойдат тези с правилната партийна ориентация, неговите хора, той ще бъде сред стоварващите възмездието. Този случай моментално взриви обществото, превръщайки се в смайващ пример за груба политизация и недопустима партизанщина. /За справка, може да се запознаете с думите и снимки от поста на Христо Христев в социалните мрежи, публикуван в сериозни медии/
В 21-ви век, в Европейския съюз, центъра на цивилизацията, НАШ университетски преподавател, като партиен фюрер, се заканва с някакво партийно отмъщение, може би с лагери на смъртта? Ще се правим ли, че не разбираме, че господинът се заканва след партийна промяна по върховете, той да участва в разправата с инакомислещите и "друговерците"? Какво да си представяме - клади, изтезания или да се успокоим, защото той може би има предвид "най-невинни, приемливи и демократични" уволнения и дамгосвания на набедените? Как може за такова нещо университета да не се самосезира?
Уважаеми дами и господа,
Това ни напомня периоди от историята определяни като "мракобесни", точно университетът ли ще ни връща към фашизма или към средновековните палежи на хора и лова на вещици? Позволявате ли от университета ви да тръгва някакво политическо аутодафе, заклеймяване, изгаряне на противниците? Точно от свещеното място на знанието и обективния разум, който винаги трябва да пазим неутрален, хладен, чист, за да е коректив при всички промени в обществото, през всички катаклизми, точно от него ли ще тръгва всичко това? Не трябва ли да се опираме на неговия неутралитет и мъдрост, на задължителната деполитизация, не трябва ли да пазим увереността в обществото, че от него всички и винаги могат да черпят трезво отношение и баланс?
Университетът не трябва да разпалва истерия, той трябва да потушава екстремизма, да сублимира агресията!
Обвързаността на доц. Христев с партията, ръководила ни през времето на комунизма, в който имаше само една правилна линия, не е тайна. Тайна е само позицията на СУ трябва ли да се примирим с това, че той учи обществото не на право, а на нетърпимост? Така изкристализират и нашите въпроси:
1. Смятате ли, че поведението на доц. Христев съответства на правилата за поведение на преподавател в СУ?
2. Смятате ли, че преподавателят по право на ЕС дава добър пример на студентите?
3. Смятате ли за удачно човек, който демонстрира нетърпимост към хората с различно мнение, да обучава студентите на правни принципи?
4. Има ли в СУ и конкретно в Юридическия факултет механизъм, който да обезпечи обективно оценяване на тези студенти, които имат различно мнение от своя преподавател и които са влезли в негов списък?
4. Как оценявате сигналите, които вашия преподавател излъчва към обществото със своите думи, сигнали, с които те асоциират и университетската институция?
4. Какви действия ще предприемете, ще оставите ли без последствие тази безпрецедентна постъпка?
Настояваме за отговор, ваш преподавател сее заплахи за отмъщение, разправа и лов на вещици! Той е лице на университета, човек, който трябва да обучава цвета и бъдещето на нацията на справедливост, баланс, право, етика. Недоумяваме той ли учи на допустимо и недопустимо нашите деца, той ли ги учи на разум и мяра?Нашето мнение е, че когато думите на доц. Христев се кажат от университетски преподавател и то именно по право, това дело не е прегрешение, това е престъпление!