Христо Иванов: Сега се оформя коалиция тип "Ориент експрес"

Христо Иванов

Христо Иванов

„Демократична България” няма да подкрепи вота на недоверие”, съобщи пред журналисти съпредседателят на коалиция „Демократична България” Христо Иванов след разговор с ПГ на ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

Ние потвърждаваме нашата подкрепа за управлението, защото не виждаме абсолютно никаква друга политическа алтернатива в този момент”, заяви Иванов.

„По думите му хвърлянето на страната в още по-голяма криза е безотговорно.

„Смятаме, че отговорът на тази изключително сложна ситуация — и вътрешнополитическа, и финансова, и икономическа, и геополитическа, в която ние се намираме, със сигурност считаме, че това е знак, че трябва да се търси диалог в името на страната”, каза Иванов, но уточни, че този диалог може да има само една цел и това е управляемост на страната.

Той е категоричен, че действия, които хвърлят страната св неуправляемост, за ДБ не са добра алтернатива и от тази гледна точка идват многото различия с народните представители от ГЕРБ.

„Ако този вот успее, никой няма отговор на въпроса какво иде след това”, каза Иванов.

Той заяви, че има всякакви политически вендети, които се разиграват, но никой няма отговорен политически отговор на въпроса какво става със страната.

Той беше категоричен, че "Демократична България" застава зад председателя на Народното събрание Никола Минчев, чиято оставка поискаха по-рано от "Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

"Сега се оформя коалиция тип "Ориент експрес" - 12 ножа в гърба на мразения. Поканиха ни на консултации и ние се отзовахме, защото смятаме, че трябва да има един минимум диалогичност, който да бъде установен в тази политическа среда. Страната е в задълбочаваща се спирала от кризи, основната от които е политическата. Исках да попитам колегите от ГЕРБ виждат ли политически изход от тази криза, но не получих отговор. Не можем да търсим решения без да установим някакъв минимум диалог. Иначе си оставаме опоненти и им го казахме това на колегите - че няма да подкрепим техния вот. Най-малкото, защото те не могат да артикулират какво следва". Добре, ще сменят един достоен председател на парламента какъвто е Никола (б.р. Минчев), човек, който спечели дори тяхното уважение. И какво следва от това?", каза още Иванов.

"Имам впечатлението, че Никола много добре знаеше какво следва от неговите действия (б.р. за Генчовска) и с пълното съзнание, че ще бъде отстранен от поста се отърва, защото е един достоен човек, който се опитваше през цялото време да вдига нивото на дебата, да се грижи за достойнството на този парламент", категоличен бе Иванов.

Той е убеден, че Минчев е бил атакуван с чисто конюнктурни цели.

"Цялата опозиция се обедини около партията на Слави да не би разпадът там да продължи дълго. Целият ден бе посветен на това да се "прелее кръв" от ДПС, от ГЕРБ на ИТН", заяви Иванов.

"Закритото заседание би означавало да продължим с конспиративните теории. Нямаше никакви нови данни, освен добре познатата прословута паметна записка, създадена от г-жа Генчовска и нейния екип", обясни той.