Христо Иванов: Оставаме на разположение, но отговорността си е на ИТН

Христо Иванов

Христо Иванов

"Предстои ни председателски съвет на ДБ и ще преценим следващите ни стъпки. Нагласата ни е да участваме в тази среща с ИТН утре, след като са ни поканили" заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в парламента, цитиран от БГНЕС.

"Не мога да кажа какво очаквам от срещата. Научихме за срещата през медиите. Това, което очаквам е да видим ориентация, пътна карта за това как ще се предоставя някаква информация, как си представят политическия диалог. Конституцията е еднозначна, мандатоносител са колегите от ИТН, те трябва да поемат отговорността да реализират този мандат. Ако искат нашата подкрепа, ние сме добронамерени, оставаме на разположение, но отговорността си е тяхна", добави Иванов.

"Благодарим за поканата на Нинова, но ние трябва да си изясним какво се случва и тази покана я отклонихме. Ще решим за странични срещи, когато си изясним нещата", добави той.

"Не сме в тази работа, за да сме лично засегнати. Дадох отговор на твърденията, които бяха отправени, защото трябва да отговорим като коалиция на тях. Изобщо не става дума за емоции", каза още Иванов, който коментира обвиненията на лидера на ИТН Слави Трифонов, че ДБ искат да назначават свои министри.

Иванов каза, че не е засегнат от думите на Слави Трифонов и подчерта, че не са предлагали кандидати за министри, а само формула и елементи за работещо редовно правителство.

Съпредседателят на ДБ обясни, че обществото очаква промяна, която може да дойде само ако във властта има решителни хора, които са доказали готовността си да се борят.

"Извън това, не става дума за лансиране на наши представители. Нито сме го правили, нито ще го правим занапред. Каквото сме предлагали, сме го правили публично именно, за да избегнем всякакви възможности да се твърди едно или друго", допълни той.