Христо Панчугов: Ако ще превръщаме политиката в риалити, трябва да сме готови за последиците

Христо Панчугов

Христо Панчугов

"Днес е важно да видим какъв ще е съставът на правителството, но е важно и да получим яснота за политическата визия на този кабинет. Ако видим план за диалог, по-скоро ще се увеличат шансовете за правителство. Вероятно ще видим частично преповтаряне на състава на кабинета, който вече беше съставен, защото едва ли ИТН имат потенциал да сменят всички предложения за министри", коментира пред БНР политологът Христо Панчугов. 

По думите на политолога кандидатът за премиер на ИТН е анонимен и няма страна в света, в която такъв тип човек да е станал министър-председател: 

"Това е откровено несериозно. Това показва подход към политиката, който не говори за желание да се плати цената на това да се управлява. Вместо това виждаме желание да бъдем харесани, което е класическо телевизионерско поведение, а не поведение на лидер или политик, от каквито имаме нужда сега". 

Панчугов допълни: 

"Винаги съм се съпротивлявал на мантрата за това как новите лица ще донесат спасението. Това най-добре се вписва в имиджа на ИТН. Това е един от най-старателно и най-дълго налаганите митове в българския преход - че всички стари са еднакво лоши и срещу тях трябва да се изправят чисти и непорочни лица. Нови лица не означава непременно нови за политиката, нови за обществото. Ако ще превръщаме политиката в риалити, трябва да сме подготвени да се изправим пред последиците".