Иван Нейков: Забавянето на бюджета няма да се отрази драматично върху пенсиите

Иван Нейков, снимка: БГНЕС

Иван Нейков, снимка: БГНЕС

„Забавянето на бюджета няма да се отрази драматично върху пенсиите. При всички положения в бюджета за тази година са предвидени достатъчно средства. Това е технически решима задача. Големият въпрос е ще има ли някакви стъпки по посока на постигнатата договореност за нови промени в осигурителния модел“, заяви в интервю за БГНЕС бившият социален министър Иван Нейков.

Запитан какво мисли относно премахването на ТЕЛК решенията, Нейков отговори, че ТЕЛК системата като цяло има нужда от дълбока и радикална промяна.

„Предложенията, които бяха направени, са добри и разумни. Действащата система е настроена така, че нейната цел е човекът да получи пенсия за инвалидност. Системата проверява всъщност какво не може човекът. Затова огромната част от хората, които се обръщат към ТЕЛК институциите, всъщност очакват да получат възможност за доходи през пенсия за инвалидност. Във всички развити индустриални страни, включително в развитите европейски държави, системите на оценката на работоспособността са настроени точно в обратната посока. Те през цялото време търсят отговор на въпроса „Какво може човекът?“. И на базата на този отговор, всъщност се осигурява възможност на човека да работи“, обясни Нейков.

Според него по този начин хората получават удовлетворение и личностна реализация, а обществото получава един пълноценен човек. Той каза, че трябва да се въведе модела на т.нар. ISF система на Световната здравна организация, която е настроена и към интересите на хората, защото подобрява тяхното състояние, и към обществото, защото не изключва десетки хиляди хора от активен живот.

Относно предложението за безплатни детски градини, Нейков изрази мнение, че в България много обичаме илюзиите.

„Думата „безплатно“ е проблематична. Нищо безплатно няма. И сиренцето в капана за мишки не е безплатно. От тази гледна точка е нонсенс да се твърди, че има безплатни детски градини. Ако се реализира тази идея, това ще означава, че от общините или републиканския бюджет ще трябва да се осигуряват средствата. А това са данъците на родителите, на бабите, на дядовците и на цялото общество. Така че изобщо не можем да говорим за нещо безплатно. По-скоро беше интересна една друга идея, която беше споделена по време на срещата, посветена на социалната политика. А именно да се търсят много по-широки възможности за подкрепа на родителите в отглеждането на децата. Разбира се, детските градини са важен инструмент, който трябва да се увеличава. Но заедно с това има и други добри инструменти, каквито са и родителските кооперативи, възможността да се създават институции за развитие на децата към големите предприятия, възможността родителите да получават подкрепа за развитието на децата си в собствения си дом“, уточни експертът.

Специалистът коментира и предложението на Асен Василев социални помощи да не се дават на лица, които са трудоспособни. По думите му и сега съществува такава система. Има много случаи, при които помощта се дава чрез извършване на определена обществено полезна дейност.

Относно идеята минималната работна заплата да бъде процент от средната, Нейков каза, че в този случай се допуска принципна грешка. Според него говорим не за инструмент, а за статистическа величина.

„Има инструменти. Това са предвидените механизми в Конвенция 131 на Международната организация на труда, която ние сме ратифицирали и която час по-скоро трябва да въведем в действие. Ние просто в момента се мотаем и не искаме да намерим един наистина много професионален механизъм за минималната работна заплата. Трябва да бъдат отчетени както социалните фактори, така и икономическите фактори. Има механизми, ние просто се опитваме да ги заобиколим и да минем по лесния път“, алармира Нейков.

Попитан дали трябва 120-те лв. добавка за всички пенсионери да бъде запазена до края на извънредната обстановка, експертът изрази мнение, че е против всяка мярка, която се дава на калпак. Т.е. идеята, че няма значение какви са нуждите на човека, е дълбоко неправилна. По думите му това е фундаментална грешка.

„Това е грешката на всички действия в социалната сфера, които не отчитат потребностите и възможностите на хората. Затова за мен е грешка да се дава, независимо каква е сумата, по равно на всички. Хората имат различни потребности. Хората имат и различни възможности. Няма защо да слагаме всички в един и същ кюп. Не трябва да се дава по равно на всички. Трябва да се дава на този, който истински има нужда“, допълни той.

Относно това дали е нужна цялостна реформа на пенсионната система, бившият социален министър каза, че българският модел е един от модерните модели. Според него моделът не е виновен за това, че пенсиите са ниски. По думите му за това е виновна политиката по доходите.

„При ниски заплати няма как да има високи пенсии. Пенсията е функция на заплатата, която си получавал на практика. Така че от тази гледна точка е прибързано да говорим за промяна на модела. Много по-важно е да направим анализ за всичките години, при които действаше сегашният модел. Те вече са повече от 20 години. Трябва да видим какво в модела е добро и какво трябва да бъде усъвършенствано. Чак тогава да мислим за промяна“, категоричен бе Нейков.

Запитан трябва ли да се увеличи максималният осигурителен доход, той заяви, че този въпрос е свързан отново с политиката по доходите.

„В случаите, при които максималният осигурителен доход е горе-долу около 2 пъти средната заплата, при такава гледна точка е неразумно да се търси значително увеличение на максималният осигурителен доход. Когато обаче се изправим пред ситуация, в която започва да расте средната работна заплата, няма как да остане свещена крава и да не може да бъде пипан максималният осигурителен доход. Трябва да се намери връзка между двата инструмента и най-добре би било тази връзка да бъде автоматична“, завърши специалистът.