Кирил Топалов: 75 години лъжи по отношение на България не могат да бъдат разрушени за няколко месеца

"Не е безсмислена работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси, но е трудна", заяви проф. Кирил Топалов, член на комисията, писател, преводач, бивш посланик на страната ни във Ватикана и в Гърция.

По думите му участниците от българска страна трябва да се борят с насаждани 75 години лъжи по отношение на България, които не може да бъдат разрушени за няколко месеца или за една-две години.

Според Топалов, за да се постигне резултат, първо трябва да се преобърне общественото мнение в Северна Македония.

В образованието в тяхната държава е пълно с абсурди и все в ущърб на България, посочи ученият, цитиран от БТА.

По думите му и днес първото изречение в уроците до 7 клас е, че “бугарите“ (българите) са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са татаро-монголи. Поколения са израснали в лъжа и е нужно време, за да бъдат убедени тези хора, че са били манипулирани, посочи Топалов.

За позицията на българските учени от комисията той каза, че признават държавната идентичност на Северна Македония след 1945 г., но не и македонски език или нация.

Преди тази година историята ни е обща и борбите, които са се водили, са били за освобождението на Македония като част от България, а не като за независима държава, посочи Топалов. И допълни още, че българските представители в комисията работят в синхрон с правителството на страната ни.