Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при „Омикрон“ е много малка

Тодор Кантарджиев

Тодор Кантарджиев

„Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. Може да действат по-слабо“, заяви пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев по повод новините за нов притеснителен вариант на коронавруса от Южна Африка.

По думите му ЕК е подписала договор с „Пфайзер“, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина.

С приближаването на „Омикрон“ към България Кантарджиев посъветва хората, които още не са се ваксинирали да го направят колкото е възможно по-скоро.

„За да разберем дали „Омикрон“ трябва да ни притеснява трябва да отговорим на няколко въпроса. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто – да не причинява потежко заболяване“, каза Кантарджиев.

„Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора“, смята професорът.

Кантарджиев е категоричен, че когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди, че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така, или става въпрос за фалшива ваксинация.