Кариатидата Корнелия

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Иван Ибришимов

Да се запъваш като магаре на мост срещу позитивните оценки за мерките на властта против разпространението на Корона вируса е тъпо. Защото оценките са на неоспорими български и световни медицински авторитети. Факт е, че въпреки скромните си възможности, до момента България се справя изненадващо добре. И дано така продължи. 
Да използваш подготвени незнайно къде и от кого „опорни точки“ е изпитана политическа и пропагандна практика, чийто успех е функция от умствения капацитет и професионализма на създателите и разпространителите им.
В конкретния случай не е трудно да се селектират три думи, които лидерът на БСП използва като опорки в критиките си към управляващите и ги разхвърля  като вируси в общественото пространство с една ясна цел – създаване на страх и недоверие с епидемични размери в условията на криза. 
Трите опорни думи на мадам Корнелия са 

безсилие, безхаберие и хаос
 
Проблемът е, че фактите говорят друго. Оперативният щаб, съставен изцяло от професионалисти,  засега постига основната си цел. А тя е да се бави разпространението на заразата, да се печели време за да се оптимизира и подсили фронтовата линия срещу болестта, да се осигурят необходимите нови медикаменти, повече индивидуални защитни средства да станат достъпни не само за специалистите, но и за обществото. 
В това отношение сме свидетели на откритост, системност, професионализъм и постоянство. Точно обратното на опорните точки, лансирани от г-жа Нинова.
И ето какво излиза, ако погледнем от другата страна - не как Корнелия „обработва“ обществото, а 

как обществото оценява Корнелия:

В резултат на интелектуалното си безсилие, политическото си безхаберие и менталния хаос в главата си, точно обратно на търсения ефект Корнелия поставя себе си и БСП в ролята на Кариатиди, подпиращи с плещите си храма на властта.  На управляващите не им остава друго освен да ръкопляскат с благодарност и да продължат да си вършат работата.
Но за да не бъдем обвинени в черногледство е редно да посочим и позитивния принос на БСП: Истеричните пристъпи на Корнелия Нинова в парламента и медийното пространство все пак внасят елемент на веселост и усмивки сред широките маси в мрачните условия на извънредното положение. Все е нещо.