Кметът на Казанлък: Паметникът на Бузлуджа е уникален, да го съхраним, за да не се срамуват децата от варварските ни души

Членуването ми в “Русофили” не вреди на работата ми като кмет, казва Галина Стоянова

Галина Стоянова

Галина Стоянова

Кметът на град Казанлък Галина Стоянова поиска право на отговор след коментар на бившия депутат Методи Андреев, свързан с бъдещето на комунистическия паметник на Бузлуджа. Faktor.bg публикува позицията й:

До редакцията на Фактор.бг 
/www.faktor.bg/

ПРАВО НА ОТГОВОР
От Галина Стоянова - кмет на Община Казанлък
Относно: 
Публикуван материал в сайта Ви, озаглавен: “Превръщането на Бузлуджа и Казанлък в резерват на комунизма е безумие, разделя обществото” от 29 юли 2021 г. с автор Методи Андреев

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН РЕДАКТОР, 
(чрез Вас се обръщам и към автора на статията) 
Изненадана съм да прочета именно във Вашата медия редица неистини, отнасящи се до мен като кмет и нещо повече - в лично качество. Това е и причина чрез това ПРАВО НА ОТГОВОР да изразя възмущението си от грубото погазване на фактите и обстоявателствата, свързани с темата “Бузлуджа” и по-конкретно с реализирането на идеята за реставрация на монумента от един млад архитект Дора Иванова. Но по-необходимо се оказва в случая да внеса яснота и заявя открито истината, която не намирам в горепосочената статия от Методи Андреев - бивш член на ГЕРБ. 

Написаното от него подвежда, манипулира и внушава чрез неистини и твърдения случващото се около проекта за “Бузлуджа”. 
На първо място бих искала да напомня, че съм избрана за кмет на Община Казанлък от казанлъчани и всяка изказана за мен неистина е обида за съгражданите ми, които представлявам вече три мандата. Категорично заявявам, че не съм била член на НДСВ, нито на БСП. Не съм чувала, още по-малко лансирала, идея за комунистически бюстове и алеи до “Бузлуджа”, каквито очевидно се “въртят в главата” на автора на статията. “Бузлуджа” е държавна собственост и в този смисъл най-малко аз или той ще кажем какво да се прави в случая с монумента. Думата има държавата и всички българи, на които всъщност принадлежи паметникът. 

Що се отнася до неправителствената организация “Русофили”, внасям уточнение, че съм неин член, защото тя е тази, която организира традиционния през годините (още преди да съм й член) събора на училите и работилите в Русия, който се провежда всяка година край яз. „Копринка“, който е на територията на Община Казанлък, на която съм кмет. Пояснявам за незапознатите, че от Казанлък има много хора, които аз уважавам, и които чакат събора с нетърпение, защото той е събитието, което ги събира с хора, с които са работили или учили преди години в Русия. 

Използвам случая да Ви поканя на този събор, за да се уверите сами в думите ми. 

Членуването ми в “Русофили” не вреди на работата ми като кмет, нито на убежденията ми като член на ПП ГЕРБ. 
Ясно заявявам, че бъдещето на “Бузлуджа”, за което нито леви нито десни “идеолози” не направиха нищо вече 30 години, е важно за хилядите живеещи на територията на община Казанлък, още повече, че всеки месец тя се посещава годишно от 50 000 туристи от целия свят, които по отношение на монумента задават въпроса “защо”? И аз го задавам на г- н Андреев - защо се е предоверил на местни ”демократи”, които са го подвели с толкова лъжи за мен и моята биография? Защо, г-н Андреев, не ги попитахте те къде бяха и къде са през тия 30 години, че трябваше да дойде един млад архитект, роден в Северна България и учил в Германия, за да започне спасителни дейности за сградата, която ще се разпадне много скоро, ако продължавате да разделяте и да политизирате всичко в тази хубава земя България?! Не, не стоя зад измислената Ви идея, стоя зад един уникален паметник, който сме задължени да съхраним, или децата ни ще се срамуват от варварските ни души! Но нека министърът прецени, а и държавата, ще се гордее ли с още един разрушен “ мавзолей”, па макар и на комунизма или не… 

От няколко години насам в Община Казанлък са ситуирани специалисти от цял свят, за които „Бузлуджа” от предизвикателство се превърна в мисия. Същите правят редица проучвания, свързани с паметника. Община Казанлък се гордеем, че съвместно с фондация „Проект Бузлуджа” работим по програмата на Европейския съюз „Градски дневен ред”, чрез която се развиват политики и препоръки на европейско ниво за опазване на дисонантното наследство, какъвто е „Бузлуджа”, и успяваме да провокираме и държавата, и в частност Министерство на културата, да поемат своята отговорност относно паметника.  

02.08.2021 г. С УВАЖЕНИЕ, 
ГАЛИНА СТОЯНОВА
КМЕТ НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК