Кметството в „Лозенец”: Руското посолство плати ремонта на паметника на окупатора в София

Искането постъпило от столична фирма

Посолството на Руската федерация в София е платила ремонта на паметника на съветския окупатор в район „Лозенец” в София. Това обясни кметът Константин Павлов, след специално запитване от Faktor.bg.

От отговора му става ясно, че уведомлението за предстоящия ремонт е постъпило в началото на април от столична фирма, която е декларирала, че всички разходи ще са за сметка на руската дипломатическа мисия. Константин Павлов обяснява, че е дал съгласие за възстановителни дейности и почистване, за които не се изисква специално разрешение за строеж според Закона за устройство на територията. Кметство „Лозенец” до сега не е констатирало нарушения.

Според изявление ТАСС на Коста Пеев,  който е член на координационния съвет България-Русия, който се е ангажирал с ремонтните дейности, монументът е трябва да бъде изцяло обновен и реставриран за 9 май, когато Русия се готви да отбележи 75-годишнината от края Отечествената за тях война.

Възстановяването на фигуралната композиция, изобразяваща съветски войници и български партизани, според Пеев е дело на екип под ръководството на скулптура Владимир Живков. Припомняме, че в средата на февруари тази година монументът осъмна с изпочупени носове на войниците, а това е повод за цялостното му ремонтиране. До днес полицията не е разкрила извършителите, а съвсем не е изключено да става дума за русофилска провокация.

Парадоксално е, че източноевропейските държави премахнаха отдавна съветските паметници от градската си среда, а София остана единствената столица на страна член на ЕС, в която окупаторът продължава да се прославя и да издига нагло шмайзер в небето над столицата.

lozenec_pametnik1.jpg

lozenec_pametnik.jpg