Корнелия Нинова: Видя се, кои празнуваха в деня на победата с Румен Радев, те работят години наред против БСП

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Нямам какво да добавя за отношенията си с президента Румен Радев, хората ме разбраха. Казах, че вътрешната опозиция в БСП, която се опитва да събори партията се захранваше 5 години от Борисов, а след това се прехвърли към служебното правителство. Видя се кои празнуваха в нощта на победата на Радев с него.  Това обяви по БНТ лидерът на БСП КТорнелия Нинова. Тя отново потвърди факта, че лично е вкарала Радев политиката.

Наложих го като кандидат, а после стана и президент. Той беше преизбран заради система от действия и качества, комплекс от фактори, добави Нинова. Според нея около 10-15% гласове са им отнели „Продължаваме промяната“. 
Странно ми е те да са новата левица, заявиха, че с десни мерки ще постигат леви цели. Много има да се избистря тяхната идеология. Ние твърдим, че има ляво и дясно. Това размиване на идеологията доведе до тежки проблеми в политиката не само в България, но и в Европа, обясни Нинова.

Тя разказа и за хода на преговорите за съставяне на ново правителство.

Има сходство и разбиране за политиките. Здравеопазването, социалните политики, дори и съгласие за нова ядрена мощност има. Ние искаме да се строи „Белене“, другите предлагат нова мощност в „Козлодуй“, експертите ще решат. За министри на БСП не сме водили разговори, както и за премиер, но нормално е първата политическа сила да предложи премиер. Защо е тази истерия, че сме се видели с Кирил и Асен и то в централата на нашата партия в центъра на София. Същия ден преговорите продължиха до 22,30 ч, за това се срещнахме в 23 часа. Няма тайно, няма задкулисно в тази среща. Притеснени бяхме от изказването, че до края на годината няма да приемем бюджет. Това беше изявление на Василев и искахме да изясним позициите. Обясниха ни какво имат в предвид, че януари и февруари ще работим на основата на стария бюджет, обясни Нинова.  Тя посочи, че БСП не споделят идеята да се махне длъжността на главен прокурор, защото няма конституционно мнозинство в тази посока. За това трябва да започнем с теми като съдебна реформа, закриване на спец прокуратурата и спец съда, ограничаване правата на главния прокурор и т.н., акцентира Нинова. Тя обясни, че е не решила дали да се кандидатира и да участва в избор за ново ръководство на БСП. Има по-важни неща, които сега трябва да се свършат, хората да усетят, че има кабинет който работи с грижа за тях. Нормално приемам кандидатурата на Крум Зарков – да има кандидати, партията ще реши, кой ще бъде лидер. Крум Зарков има проблем, той е привърженик на Истанбулската конвенция, а това е червена линия за партията. Нямаме лични различия, а политически и принципни, добави Нинова.