Лютви Местан: Обвинението ми е политическа поръчка, ДПС имаше интерес да бъда представен като "убиец на дете"

Лютви Местан

Лютви Местан

„С моя защитник адвокат Дойчев поискахме да се прекрати съдебното производство и делото да бъде върнато за доразследване. До този резултат така и не се стигна, макар че съдията не посочи като мотив конкретно нашето искане, което е много силно обосновано. Смисълът на разпоредителното заседание беше ние да посочим онези груби нарушения от страна на прокурорите в хода на досъдебното производство, които евентуално са довели като порочен резултат като обвинителен акт. 

„За съжаление, не ми беше предоставена напълно възможността да представя своите съображения. 17 месеца прокуратурата, и тук не става въпрос само за наблюдаващите прокурори от Кърджали, а на ниво ВКС, вместо да се проведе пълно, обективно и всестранно разследване, със зачитане на равнопоставеността на страните, бях подложен на тотален прокурорски произвол, агресия и репресия. Без нито едно доказателство показно бях обвинен и бях задържан за 24 часа. И досега в обвинителния акт няма приведено нито едно доказателство за моя вина. Всички видяха, че съм извършил маневрата и бях ударен челно в моята лента, а колата ми е непокътната отляво. Има свидетели, които категорично потвърждават, че съм спрял на знак „стоп“. Следователно аз вина за катастрофата нямам. Прокуратурата обаче имаше откровено нареждане отгоре. Имаше политическа поръчка на всяка цена Лютви Местан да бъде обвинен. Мога да назова кой го е направил, но ще кажа кой имаше пряк политически интерес от повдигането на обвинение, без да имам каквато и да е вина за катастрофата. Интересът беше на онази политическа сила, която проведе две кампании за европейски и местни избори с гнусното мото – „вие за нас ли ще гласувате, или за един убиец“. Този интерес е ясно дефиниран. Дали е вярно, че има определени зависимости между тях и обвинителите в България, мисля, че е въпрос, който намери своя категоричен отговор и ние го виждаме всяка вечер на протестите. Естествено, че най-голям интерес имаше ДПС, защото партията беше изпаднала в абсолютен ужас от резултата на ДОСТ на първите парламентарни избори през 2017 г. За тях човешката трагедия, в която бях въвлечен, им дойде „дюшеш“. Имаше изграден и медиен образ на Лютви Местан, който беше представян като убиец на дете", каза още лидерът на ДОСТ. 

Трагичният инцидент стана на 14 април 2019 година на разклона край момчилградското село Загорско при опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в международен път от Кърджали за Гърция. Последвал сблъсък с БМВ, движещо се от Кърджали по посока ГКПП "Маказа", при който движещият се по главния път автомобил напуска пътното платно пада в близкото дере. При инцидента загина 6- месечната Еджрин, която пътувала със семейството си в БМВ-то. Ранени бяха братчето и родителите й. Зад волана на БМВ-то е седял бащата Юсеин Ахмед.