Магнати, политици и кралски особи се имунизират срещу COVID-19 в ОАЕ

 Редица магнати, политици и кралски особи се имунизират срещу COVID-19 в Обединените арабски емирства в последните месеци. Хора пристигат от различни точки на света в малката страна, където високопоставени приятели им издействат ранен достъп до ваксини, пише "Файненшъл таймс", цитиран от „Дневник“.

Запасите на ОАЕ, които са сред световните шампиони във ваксинирането, са достатъчни, за да могат и чужденци да получават дози.

Британското издание дава за пример британския финансист Бен Голдсмит, съветник на правителството. Той получил ваксина заедно със съпругата си, по покана на управляващото семейство в Абу Даби. Пътували преди връщането на строги мерки във Великобритания през декември и останали, за да не се връщат в карантина. Голдсмин обяснява, че никога не било цел за тях да се ваксинират, но ОАЕ предлагат това "на всеки, който поиска - просто бяхме на правилното място в правилното време".

Всъщност уточнява вестникът, само живеещите в ОАЕ обикновено имат право на ваксина. От друга страна, емирствата имат достатъчно запаси за цялото си население и дори смятат да произвеждат ваксината на китайската компания "Синофарм". Очаква се дори формално установяване на програма за ваксинен туризъм, но засега дозите отвъд нуждите на страната се дават на хора с връзки.

Това е направила и малка група изпълнителни директори от "Софтбанк" през януари според източници на изданието, запознати с действията им. Високопоставени служители на италианската компания "Ени", сред които главният изпълнителен директор, са били имунизирани с ваксини на "Пфайзер" и "Бионтех" от ОАЕ "с делова цел". Друг участник в такъв "туризъм" казва, че богатите желаещи да получат дози често пристигат с частни самолети и нощуват в луксозни хотели в Дубай.

Заради подобно решение да пътува до ОАЕ подаде оставка Марк Макън, който ръководеше най-големия канадски пенсионен фонд. Към този момент Канада ограничаваше пътуванията. Срещу две сестри на крал Фелипе Шести в Испания също има обществен отпор след данни, че са отишли в Абу Даби със същата цел. В Дубай има приток и на индийци, пакистанци и ливанци да се ваксинират. Политици от Грузия също са избрали това решение.