Михаил Вешим: Не слушайте д-р Мангъров, четете смешни книги и минете през вируса с усмивка

Смехът винаги е бил по-силно лекарство от антибиотика, казва още писателят

Михаил Вешим

Михаил Вешим

Живеем в каламбурни времена…Ами като погледне човек, то всичко е пародия. Пародия на управление, което ни управлява от джипа и отправя пародийни послания. Пародийна опозиция, пародийни протестиращи. Въобще животът ни мина така, в пародии. Само COVID-19 май е истински, макар че много хора май и в него не вярват. Това споделя в интервю за БГНЕС Михаил Вешим, писател и сценарист. 

Въпреки, че приема ситуацията с коронавируса за сериозна, за него шегата е един от начините човек по-спокойно да се справи с притесненията и страховете по време на ковид-кризата.

Големите шеги с коронавируса бяха в началото. Тогава какви ли не майтапи имаше, защото никой не знаеше какво е това чудо. То още не беше дошло тук и всички ние си викахме: Абе, Господ е българин, това ще ни подмине. То кое ли ни е подминало? Сега обаче работата стана сериозна, особено сутрин, когато чуем медицинската сводка. Не е моментът за много шеги и гевезлъци. От друга страна пък няма какво толкова да се паникьосваме.

Аз самият минах през това, по-точно COVID-ът мина през мен. Не беше толкова страшно. Поне разбрах, че в мен има нещо положително – резултатът от теста. Не се паникьосах, не тръгнах да пия антибиотици или да легна в болница, а се запасих със смешни книги. Те са ми помагали и в други моменти от моя живот. Вместо да слушам д-р Мангъров, се зачетох в д-р Чехов. Вместо д-р Кунчев, по-добре д-р Булгаков. Така мина боледуването при мен – с усмивка. Усмивката има място в сегашната пандемия. Ако може да минете през вируса с усмивка, така е най-добре, смята още хумористът. 

Вешим споделя още, че за него смехът винаги е бил по-силно лекарство от антибиотика. 

Ако към антибиотика човек става резистентен, към смеха – никога. Човек може да чете и препрочита разни неща и те винаги да са му забавни, откровено си признава Михаил Вешим.