МЗ: Мерките, въведени срещу коронавируса в България, са достатъчни

Мерките, въведени срещу коронавируса в България, са достатъчни. Няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след среща с експертите съвети по епидемиологии, предадеа БГНЕС.

Ангелов съобщи и сравнителни данни за последните две седмици – сравнение на цифрите от последните две седмици с предходните две: намалява броят на новозаболелите в България с 9,8%. "Наблюдаваме увеличение на дела на болните във възрастовата група от 15 до 29 г. на всички новорегистрирани. През май са били 10%, през юни са били 16%, през месец юли са 25%“, посочи здравният министър.

Той коментира бумът на заразени в старческите домове в Русе и Варна.

„В момента в дома за възрастни в Русе има 91, които са положителни. От тях 8 са персонал, 83-ма са положителните възрастни хора. От тези 83-ма души на възраст 70-94 г., като 25 от тях са мъже, а 58 са жени. Трима са починали. 26 души са хоспитализирани в различни лечебни заведения. Останалите, които са с положителен тест, но са без симптоми, са изолирани от домуващите, които са с отрицателни проби и са настанени на 4-я етаж в дома, който е изолиран и е с отделен вход; 16 души са настанени във вила Липник в с. Николово. Ситуацията е контролирана и няма нужда от доставка на допълнителни медикаменти и лични предпаздни средства“, обясни той.

По думите му дома във Варна е частен и в него има 249 души.

„В него има 93 положителни. 40 човека са персонал в тозди дом, от тях 9 са положителни. 5 са смъртните случая в дома“, отчете министърът и поясни, че само 4-ма души са в болница, а останалите са настанени 84 човека на 2 и 3 етаж, тъй като те не се нуждаят от специализирано болнично лечение, съобще още здравният министър./БГНЕС