Нова чистка в Министерството на отбраната – уволнили главния инспектор

Валентин Гагашев

Валентин Гагашев

Главният инспектор на Министерство на отбраната контраадмирал (ОР) Валентин Гагашев е бил уволнен от министъра миналия петък. Това съобщи на страницата си във фейсбук бившият депутат от ГЕРБ Христо Гаджев. Според него причина за саморазправата е неговият доклад, който първи е хвърлил светлина върху действията на ръководни кадри от „Военна полиция“ спрямо ст.лейт.  Тодор Манчев, който беше намерен мъртъв в сграда на полигона в Ново село. Именно докладът на главния инспектор е установил, че Манчев няма вина за инцидента в Чешнигирово, когато американски войници нахлуха в частна сграда и е бил неправилно наказан от министъра.

Източници от МО предполагат, че контраадмирал (ОР) Валентин Гагашев е  влезнал в негласен конфликт с Георги Панайотов и  е изчистен от министерството именно заради този доклад, който не е потвърдил основания за наказание. Според политика Христо Гаджев Гагашев е уволнен, докато е в болничен и се възстановява от две онкооперации от септември. 

„Толкова е висок моралът на Георги Панайотов - назначен за министър на отбраната от Румен Радев. Пожелавам му НИКОГА да не изпада в подобна ситуация, защото просто не е човешко“, казва с ирония Гаджев.

„Като пряк участник в събитията, опитващ се да предотврати това, което се случи със старши лейтенант Манчев, мога да кажа, че генерал Гагашев беше единственият човек по върховете на властта в МО и държавата с морал и достойнство, който ме подкрепи в тази опит! Думите, които ми каза бяха: "Подкрепям Ви господин полковник, съжалявам, че се случва всичко това". В очите му имаше сълзи. Един от малкото достойни и смели офицери, останали в армията. За министъра на отбранената и за генерал Сотиров, мога само да твърдя, че са безскрупулни, подли и алчни за власт типове, готови да минат и през трупове, за да се докопат до властта. На такива като тях не са нужни офицери, нужни са роби!“, коментира оз полковник Диман Георгиев. Преди месец той хвърли оставка в Национална служба „Военна полиция“ именно заради самоубийството или убийството на Тодор Манчев. Според полковник Диман Георгиев преди смъртта  си Манчев е бил подложен на психологически натиск и тормоз от страна на ръководството на „Военна полиция“, за да поеме отговорност за инцидента в Чешнигирово.