Няма защита за идеи - бъдете внимателни когато твърдите, че някой е плагиат

Авторът

Авторът

Константин Мишев

Няма как да зная дали бъдещият министър на вътрешните работи е плагиатствал. Нито съм му чел книгата, а още по-малко другия текст, за който някои твърдят, че Петър Илиев е крал от там.
Този път наистина не влагам нищо свързано с политиката в България днес.
Дълги години съм се интересувал от тази тема. И като човек с развинтено въображение и много идеи никога не съм се сърдил ако някой ме копира.

Плагиатството понякога е несъзнателно

Чул човек нещо и след това като му дошла подобна идея е мислил, че е негова. Това изобщо не е за порицание. Дори един съд в Ню Йорк обяви песен на един от "Бийтълс" за плагиатство. А този композитор и певец е сред най-великите и оригинални творци на 20 век. Случва се.
Друг вид плагиатство е когато не напишеш съвсем ясно, че си взел една теза от друг човек. Често това е немарливост или недоглеждане. За подобно нещо един от най-значителните коментатори в Щатите Fareed Zakaria беше наказан за половин година да не води предаване.

Сегашният американски президент Джо Байдън за малко не е бил изключен от университета, защото е намерено взаимстване от чужда юридическа теза в един от неговите студентски текстове. Това уби шансовете му да се кандидатира за президент през 80-те години. След това тази история беше забравена.
Но има и непростима плагиатство. Цели романи са били откраднати и публикувани с името на крадеца.
Така че бъдете внимателни когато твърдите, че някой е плагиат. А също - само съд може да реши дали една творба или научно откритие е крадено. И още нещо накрая....човек може да регистрира патент, търговска марка или авторско право на много неща, но няма защита за идеи.
Плагиатството е гадно нещо, но прибързаните обвинения в плагиатство са не по-малко гадни!