Огнян Минчев към шефа на „Уолтопия”: Обущарю - не по-високо от обувките, не се прави на Господ!

Бизнесменът твърди, че заразата ще се разпространи експоненциално и ще убие голяма част от възрастните хора

Огнян Минчев

Огнян Минчев

„Бизнесменчето се прави на Господ. Айде гледай си стените! Обущарю - не по-високо от обувките”. Така политологът Огнян Минчев реагира във фейсбук на коментар във социалните мрежи на шефа на "Уолтопия" Ивайло Пенчев. Той обяви: „Да ви кажа за коронавируса: Няма да можем да го убием. Твърде заразен е и е твърде разпространен вече. Ще живеем с него, тъй както си живеем с грипа.
Възможно е някоя държава да успее да се справи и да го изчисти от територията си, но за много държави с по-слаби институции и големи популации ще бъде невъзможно.

В тези държави заразата ще се разпространи експоненциално и ще убие голяма част от възрастните хора. Младите ще придобият стадна имунизация. Ако тя е трайна, което е по-вероятно, жителите на тези държави ще бъдат първите, които ще се адаптират към новата реалност. Адаптацията на тези народи ще коства най-много животи на стари хора и ще е най-болезнена. Но и най-бърза. Хората от тези държави първи ще станат безопастни за останалите. Те ще са преболедували, имунизирани и ще могат свободно да пътуват, работят и да се забавляват. Те ще бъдат желани работници и компаньони.
Държавите, които са прекалявали с ограничителните мерки, ще са пълни с непреболедували хора, живеещи в страх и ограничения.
Светът ще се раздели на две: Държави, които вече са се адаптирали и не се боят от вируса, в които животът продължава по старому и такива, които все още се пазят и чакат появата на ваксина. Вторите ще потънат в дълбока икономическа и социална депресия.
Допълнителен плюс за държавите със слаба здравна система ще бъде факта, че старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионите им системи, а както и живота на младите хора, които са отделяли голяма част от доходите си за възрастните си родители.
След първоначалният шок от трагедията в тези държави ще последва рязък ентусиазъм и подем.
Всичко това ще даде тласък за развитието на иначе изостаналите държави и ще намали икономическата разлика между тях и старите развити държави, борещи се с вируса, чакащи ваксина и живеещи в депресия.
Мисля, че правилният ход за нас е да не се надяваме на унищожаване на вируса, а да планираме плавно разболяване на всички от него”, обяснява теорията си  Пенчев.

„В България, където няма стари пари, улегнали фамилии (незасегнати от мероприятията на народната власт) и критична маса хора с добро възпитание, всеки, който е направил някакви пари вчера се счита за длъжен да дава акъл днес и занапред. Този също. Не че прошляците се отказват да дават акъл. Но на тях им се смеят. А на такива като този му вярват, защото бил успешен. Да се изказва за това, в което е успял”, категоричен е Огнян Минчев.

Днес името на Ивайло Пенчев, собственик на  "Уолтопия" доби скандални измерения и с факта, че Александровска болница върна дарението от 222 000 лв., което фирмата му направи вчера на клиниката. Причината - бoлницата не може да гарантира предимство на служителите на "Уолтопия", както настоява Пенчев. Лекарите държат да спазват Хипократовата си клетва. С парите на Пенчев трябваше да бъдат купени обдишващи препарати, но "Уолтопия" постави условие те да бъдат ползвани с предимство от нейните служители.