Чакат ни по-сериозни санкции от САЩ след тайната среща на Карадайъ с Ердоган

Турският президент и ДПС имат взаимна полза от секретната визита в Анкара

Осман Октай

Осман Октай

Осман Октай, Faktor.bg

При тайната среща между Мустафа Карадайъ и Тайип Ердоган е важно кой кого употребява. Отговорът е, че и ДПС, и президентът на Турция имат взаимна полза. Ердоган употребява партията на почетния председател Ахмед Доган, за да извади вътрешните си проблеми навън, като използва мюсюлманите на Балканите. Покрай скандалите в Анкара Тайип Ердоган се опитва да привлече вниманието на всички с това посещение на Карадайъ, който е изпратен от Ахмед Доган. 

От друга страна, ударени от американския департамент с подписа на президента Джо Байдън по линията „Делян Пеевски“ и публичната декларация, че застават зад своя бивш депутат, а не вярват на САЩ, от ДПС се опитват да изпратят послание. То е както към избирателите на формацията в България, така и към тези в Турция чрез Ердоган. По този начин ДПС търси не само доверието на избирателите, а и

закрила от Ердоган,

който е в конфликт с Джо Байдън. Това е опит за взаимна употреба. Лошото е, че Тайип Ердоган е употребен за втори път от ДПС, а той на свой ред няма нищо против да се меси в нашите избори.

Преди вота на 4-ти април президентът на Турция се обърна към избирателите. Това обаче не донесе никакви дивиденти на ДПС. Сега отново ще има обратен ефект, след като видяхме реакцията на американския департамент. Ердоган губи почва под краката си. Трима лидери го изпреварват. До такава степен това го изнервят, че опитва по всякакъв начин да изкарва проблемите си извън Турция. Затова през годините постоянно съм призовавал той да не злоупотребява с българските и балканските мюсюлмани с тежки провокации. Когато диктаторите имат политически и финансови проблеми, изнасят ги навън. Както нашите псевдо патриоти правят със Северна Македония.