Първан Симеонов: Преходът в България отдавна е свършил

Т.нар. "Галъп интернешънъл" направи проучване за клишетата на прехода. Първан Симеонов разказа в студиото на "Още от деня", че в него са взели участие 835 души.
Той разказа, че според данните хората с най-високи доходи в огромната си част казват, той не е свършил.
" Моето лично убеждение е, че преходът в България отдавна е свършил. Чисто процедурното прехождане към пазар, демокрация и Запад се случи, т.е. всяко говорене за преход без да искаме съдържа едно усещане, че не се случиха нещата както трябва.

На въпрос, кой е съсипал държавата. 80% от хората смятат, че в България има мафия. Убеждението за това е сериозно. По думите на Симеонов, обаче ние не заслужаваме чак такова самоунижение. „България е постигнала много през тези 30 години“.

„Демокрацията ни отне много“ е друго популярно клише. Анкетираните хора обаче показват партийно разделение. Според симпатизантите на БСП твърдението е вярно, докато десните го опровергават.

Първан Симеонов каза още, че изследването показва и друго нещо - в България допуснахме доста сериозно неравенство. Много хора се чувстват не просто обеднели, а лишени от статус. Това са загубилите от Прехода. Те няма как да са доволни. Ние сме застаряващо обществото.