Първан Симеонов: Румен Радев може да бъде избран още на първи тур за президент

Първан Симеонов

Първан Симеонов

Ако има достатъчно силна вълна и активност от страна на БСП и „Продължаваме промяната“, Румен Радев може да стане президент и на първи тур. Но сега е още рано да се правят крайни изводи, остава почти месец предизборна кампания. Това прогнозира по Нова ТВ социологът Първан Симеонов.
Според него на този етап се пропуска се един интересен нюанс – ДПС за първи път издигна етнически турчин за президент – Мустафа Карадайъ. Това ще сплоти електората им. Ако освен ГЕРБ  и ДПС се позиционира зад проф. Герджиков, Радев ще има сериозни затруднения на втория тур. ГЕРБ и ДПС имат твърди електорати, за разлика от застаналите зад сегашния държавен глава, предупреждава Симеонов. Според него Радев остава фаворит и за втори тур.

 Димитър Ганев, от Агенция „Тренд“ допълни, че скокът в цените на тока, ковид-пандемията, растящата инфлация и драмата с кораба „Вера Су“ се пишат като негатив на сметката на Румен Радев, а това може да доведе до отлив на избиратели. Въпросът е дали това обществено напрежение ще ескалира достатъчно силно ко края на кампанията.