Перник отряза Кирил Добрев - социалисти го унизиха, червеният кмет го подмина

Вместо с ръкопляскане, детето на пратията бе посрещнато в миньорския град с остри и критични въпроси

Кирил Добрев

Кирил Добрев

Тежък погром преживял претендентът за лидер на БСП Кирил Добрев на финалната за кампанията му среща в Перник. Това разказаха присъствали на рандевуто, провело се навръх 9-и септември в миньорския град. Месеци наред сред социалистите се натрапваше опорката, че градът е  пълен с негови фенове. Като триумф на падението на кандидата за председател на БСП се приема и демонстративното отсъствие от предизборната Добрева вечеринка на кмета на Перник Станислав Владимиров, минаващ за много близък съратник на засилилия се към лидерската позиция на столетницата.

Фактът, че градоначалникът Владимиров не е уважил сбирката, провокирал учудване сред партийците, но насадил и масовото впечатление сред гостите, че доскорошният близък приятел

се е отметнал от  Добрев,

коментират интригата свидетели на мероприятието.

За високо напрежение по време на дискусията, свидетелстват пернишки партийни членове, които се хвалят, че поставили на тясно „успялото дете на партията“, задавайки му тежки въпроси за бизнес октопода, чийто собственик е от години, за тесните му контакти с ГЕРБ и ДПС, за настоящото разцепление в БСП, което смятат за негово авторство.

Принуден от безпощадното любопитство на съпартийците си да обясни зловредното си за партията поведение, просмукано от разновидови колаборации с управляващите, на въпрос дали ще направи коалиция с ГЕРБ, ако стане председател на БСП, Добрев в паническо старание да отговори

стигнал до самоунищожителното признание,

че използва връзките си с ГЕРБ, за да „оправя“ кметове, общински съветници и закъсали социалисти, като им „урежда“ проблемите и работата. Взрив предизвикало и заявлението му, че  нямало да прави официална коалиция с герберите, а по-скоро щял да поддържа неформални контакти с партията на Борисов.

Резонните питания на перничани, произтичащи от излезли напоследък журналистически разследвания, за повече от 40-те фирми на Кирил Добрев и тесните му, доминирани от серия сделки, контакти с експрезидента Георги Първанов, наложили кандидатът да изпадне в дълъг обяснителен режим. Изпитаният обаче похват да опита да размие отговорите само допълнително налял още повече антипатия срещу Добрев  в залата. Маститият червен бизнесмен се оправдавал дълго и безполезно, че не искал да тежи на партията и затова развивал частен бизнес, за да се издържа. Това взривило залата и половината присъстващи напуснали срещата демонстративно.

В градацията на унижението на Добрев в Перник били включени и унищожителните въпроси 

за лошото организационно състояние на столетницата

Социалистите от града директно му поискали сметка за разклатената кондиция на БСП, защото той именно отговарял през последните четири години за нея като зам.-председател по организационните въпроси. Кирил Добрев опитал да отвърне в пожелателен тон, че трябва да се подобри организационното състояние и по-често ръководството трябвало да се среща с партийните членове. Това само отключило негативни реплики по негов адрес от залата и сразяващия въпрос „Сега ли се сети, след четири години?“.

Дъното на подобието на дискусия станал отговорът на Добрев, че ако стане министър- председател предвиждал да развива икономиката, образованието и здравеопазването. Гневни социалисти го парирали, че тия общи приказки са ги чували и преди.

Солидарно позорът на Кирил Добрев се наложило да сподели и пристигналият с него друг кандидат за председател на БСП - Георги Тодоров. Той се изявил за кратко с репликата по сценария на третостепенната му роля, че няма да участва в избора. Неизвестният никому Тодоров се пробвал да обясни фигурантското си присъствие в Перник с подкрепата си за Добрев, но обяснението му, че дошъл да агитира за него, увиснало във въздуха. Нещо повече – категоричното отхвърляне на анонимника Тододров от вечеринката, посветена на Добревото домогване до партийния връх, се състояло в лаконичния въпрос:

„Ти пък кой си?“. 

Срещата в Перник, която се очаквало да бъде най-силна за Кирил Добрев, се превърнала в пълно фиаско, споделиха с нескрито задоволство очевидци на самодискредитиралия се претендент в надпреварата за председател на БСП. 

Хората, тръгвайки си от залата коментирали, че ако този стане председател на пратията ще си скъсат партийните книжки. Ефектът след събирането била всеобща мобилизация на социалистите от Перник анти Добрев. Съпартийците му, преживели досега с него на живо в залата, обсъждали на разотиване, че представата за Кирил Добрев, създадена от профила му във фейсбук като преднамерено маниерен, отдалечен с безефективна модерност от реалните усещания на редовите социалисти, само затвърдила впечатлението за неадекватността на кандидата и наглото му участие в първия пряк избор на председател на социалистите.

Срам и отхвърляне получил Добрев в Перник, представян досега като негова запазена територия. Всъщност социалисти, проследили кампанията му по места, не са особено изненадани, тъй като един от звучните шамари, които Добрев получи са именно от родния му Гоце Делчев. Партийните плесници явно  не са отрезвили добре разглезеното дете на БСП. Настоятелното му повдение да продължава битката за лидер на БСП може да се счита за своего рода политически мазохизъм от негова страна, водещ до партийно покойничество,  коментират с ирония социалисти, наблюдаващи развоя на предизборната кампания в столетната партия.