Пламъците доближават с. Бучино, голям пожар и в Стара планина

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Голям пожар гори край благоевградското село Бучино. Изгоряла е стопанска постройка, а огънят приближава къщите в населеното място. Евакуирани са обитателите на три от тях. На място работят всички екипи на противопожарната служба в Благоевград.

В близост до селото минава газопровод. Според кметския наместник Живко Чукарски обаче няма опасност пожарът да достигне до тръбите.

Само преди седмица около Бучино горя друг пожар. Тогава бяха изпепелени няколко селскостопански постройки и един автомобил. 

"Голям пожар гори и в Стара планина, близо до Рожен и Клисура", съобщи Стефан Стефанов от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". За гасенето му се очаква се помощ и от армията.

"Отново е възникнал много голям пожар на територията на област Пловдив, в района на Стара планина около Розино и Клисура. Там очакваме съдействие от Министерство на отбраната отново хеликоптер да помогне с пожарогасенето. Не можем да минем в никакъв случай без колегите от горските стопанства, които Слава Богу, в последните години също са оборудвани с високопроходима техника, с гасителни средства", обобщи пред БНР Стефанов.

Общо 360 сигнала за пожари в страната са получени вчера и днес.

Основната причина за възникването им остава човешката дейност, разказва Стефанов:

"Високите температури и сухата растителност, доста добре израснала през валежните пролетни месеци, са само предпоставка. Наличието на силен вятър също е предпоставка. Около 90% от възникналите произшествия са свързани с човешка дейност.

Много малка част от тях са вследствие на природни явления, мълнии, технически аварии по далегопроводи и други такива, човешката дейност, изразяваща се в нерегламентирано и неправилно използване на открит огън, паленето на огнища, изгарянето на сухи отпадъци, опожаряването на сухи треви и стърнища".