Политолог на президента: Кирил Петков да не забравя, че без Радев нямаше да може да стане друго, освен един протестиращ на площада

Слави Василев

Слави Василев

Младата звезда в родната политология Слави Василев, станал известен като изразител на мислите на Румен Радев даде категорична оценка, че премиерът Кирил Петков без подкрепата на президента е нямал шанс за успех, а е щял да бъде просто един от многото протестиращи на площада. Това е заявил Василев в коментар за „24 часа“, посветен на прехвръкналите искри между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

„Свидетели сме на реалната динамика на работещо ново мнозинство и на президента Радев, който продължава да бъде гарант за националния интерес и суверенитет.
Първите искри, които очевидно прехвърчат между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев са резултат на различни виждания както в сферата на вътрешната, така и на външната политика. Външната политика, и в частност Северна Македония, е онази сфера, където разликите са най-видими.
Искам да припомня на читателите, че позицията на държавния глава не се е променяла от миналата година, когато президентът по време на срещата на върха в Любляна предложи нова формула на ЕС за разрешаване на проблема между България и Северна Македония, а именно югозападните ни съседи да гарантират правата на македонските граждани с българско самосъзнание, вписвайки българския етнос в конституцията. Това беше един компромисен вариант, който можеше да позволи на двустранния процес да продължи напред.

Премиерът Кирил Петков не вижда нещата със същото око и смятам, че това е грешка. Защото, доколкото разбирам, премиерът е готов на отстъпки от българската позиция, без никакви гаранции за спазването на протокола 5+1. Тоест да вдигнем ветото като жест. Това би било катастрофа за българската външна политика. Има почва да се задълбочи конфликтът, но не съм сигурен дали непременно ще стане. Все пак от двете страни на “Дондуков” имаме хора, които се познават и са работили заедно.
Надявам се Кирил Петков никога да не забравя, че ако президентът Радев не го беше направил министър, той нямаше да може да стане друго, освен един протестиращ на площада
Петков би следвало като съзнателен и интелигентен човек, който е постигал победи в живота си и преди да се занимава с политика, да има чувство за справедливост и морал и да не забравя това обстоятелство.

Разбира се, премиерът Петков се хвърли в битка и заслужено спечели сърцата и умовете на българските граждани, които искаха промяна. Но той не го е направил сам“, изтъква левият политолог.

Вчера пред Нова ТВ той направи още по-крайни коментари, обяснявайки, че Радев отстоява националния интерес, а Петков се съобразява със САЩ. Тоест САЩ не отразяват българския интерес, респективно и премиерът Петков. Василев не уточни само дали под български национален интерес не разбира руски интерес, но думите му безусловно наливат масло в огъня и правят негативни внушения към САЩ, който е лоялен партньор на България.