Премиерът: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол

Кирил Петков

Кирил Петков


"Надявам се, че конфликт няма да има. Ако излезе извън контрол и има мерки, може да има риск за газовите доставки", заяви в кулоарите на парламента тази вечер премиерът Кирил Петков.

"Вече говорихме с енергийния министър какви са възможностите. Хубаво е, че сме производител на електроенергия. Но мисля, че няма да се стигне до там", допълни той.

Според премиера, събитията от днес са повече риторика, отколкото реална опасност.

"Отивам обратно в МС за видя дали мога да проведа среща с министъра на отбраната. Проведохме няколко разговора по телефона. България трябва да настоява за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме стабилен партньор в алианса на НАТО. Никой няма в региона интерес от тази ескалация", подчерта Петков.

"Всяка държава има суверенно права да решава собственото си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни мерки, заяви премиерът по време на парламентарния контрол. България ще бъде конструктивен член на НАТО и ЕС и ще бъдем предвидим партньор. НАТО и Алианса трябва да говорим с един глас. Правителството има обща позиция. В нашите разговори с нашите партньори от НАТО ни благодариха, че виждат предвидим партньор", заяви Петков.