Проф. Ангел Димитров: Скопие ще се опита да използва признаването на църквата в своя полза

България не държи вратата към ЕС заключена

проф. Ангел Димитров

проф. Ангел Димитров

България не държи вратата към ЕС заключена за Република Северна Македония, заяви пред NOVA NEWS съпредседателят на историческата комисия проф. Ангел Димитров.

Той коментира решението на Вселенската патриаршия да признае македонската църква с името Охридска архиепископия. 

"Скопие ще се опита да използва това решение в своя полза, но самият акт на падането на схизмата, все още тя не е автокефална, не означава, че Вселенската патриаршия автоматично е признала някаква македонска църква с автономен характер. Там е добре известна първоосновата на историческата Охридска архепископия, създадена през XI век." - коментира проф. Ангел Димитров.

"При умела църковна дипломация можем да се възползваме като ясно и категорично поставим историческата основа на Охридската архиепископия", добави той.

Професор Димитров се надява, че може би нашите съседи започват да осъзнават, че промяната трябва да дойде отвътре при тях.

"България не държи вратата към ЕС заключена за РСМ, ключът е в тях. Бягането от реален диалог и очакването, че към България ще бъде упражнен натиск, така че да си промени решението, няма да доведат до положителен изход." - отбеляза още той.

"Лекомисленото отношение към историята, създаването на митове са характерни за различни македонски организации, но те са несериозни", каза още проф. Ангел Димитров.