Проф. Габровски: В началото на пандемията ни казаха да лекуваме, а финансите ще бъдат осигурени

Николай Габровски

Николай Габровски

"След като преди няколко дни разбрах, че "Пирогов" има вече нов директор подадох оставката си", заяви бившият заместник-директор на "Пирогов" Николай Габровски и заместник-председател на Лекарския съюз.

"На срещата в МЗ трябваше да се направи опит за помиряване между лекарите и Министерството, създаде се атмосфера на много голямо напрежение, достигна се до крайности. Всичко това продължи твърде дълго време. Това беше постигнато в някаква степен на тази среща. Знаете, че всичко започна от констатацията на НЗОК за нарушения за една доста голяма сума, но това е работна хипотеза. Тя се отнасяше за период, в който сме се борили с ковид, а тогава финансирането беше коренно различно. На нас ни беше казано, грижете се за пациентите, финансовата част ви е осигурена. "Пирогов" няма никакъв интерес да източва касата, защото той получава една и съща сума", обясни той.

По думите му, не може да става дума за финансова измама.

"Това залегна в споразумението, което в крайна сметка беше постигнато. И двете страни изразиха съжаление за ескалацията на тона, второ, че предстои да се уточни за какви точно административни нарушения става дума, трето - че "Пирогов" запазва своята възлова роля в българското здравеопазване", каза той и добави, че официални протести няма да има.

Той съобщи обаче, че една немалка част от лекарите в "Пирогов" не са доволни и смятат, че споразумението не изчиства в достатъчна степен името им.

"Обвиненията на практика не бяха насочени към проф. Балтов, а към лекарите, атакувано беше тяхното разбиране, че те могат спокойно да вършат работата си и да лекуват", каза още проф. Габровски.