Прогноза: При скорошни избори Манолова и "триото" може да не влязат, но Божков ще е в НС

Не виждаме перспектива за правителство, смятат експерти

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

"Намалява възможността за създаването на стабилно мнозинство и съответно правителство в това НС", прогнозира политологът Георги Киряков.

Изненадващо социологът Кънчо Стойчев заяви, че Борисов може още да е полезен за страната, но прогнозира, че заради липсата на диалог няма да бъде съставено правителство.

"Никой не се замисля за икономиката, чуваме само как ще бъде променен един или друг закон", каза още той.

"Няма съгласие в каква посока да се движим, фрагментираният състав на НС е по волята на гражданите, но това означава, че ако след три месеца отидем на избори, резултатът ще е същият", заяви политологът Антоний Гълъбов.

"Има мнозинство, което не иска ГЕРБ да управлява в този си вид и с този модел. Мнозинството от партиите са в парламента именно заради това нежелание. Форматът е невъзможен за събиране във вида, в който ни се предлага", коментира Киряков.

Според него, в момента президентът трябва да поеме инициативата, когато политическият процес е блокиран.

"Евентуално можем да видим някаква конфигурация между президента и Слави Трифонов, доколкото техните интереси съвпадат", смята Стойчев.

По думите му, скоростта с която ще се развие процесът по съставяне на правителство или нови предсрочни избори зависи изцяло от президента.

"От темпа на събитията ще разберем какви са намеренията на президента. Моето мнение е, че ще вървим към бързи избори през лятото", прогнозира той.

"При едни бързи избори в НС ще влязат патриотите, "Изправи се! Мутри вън!" може да не влязат, но ще влезе партията на Божков", прогнозира Гълъбов.