Прокуратурата се похвали със стотици нови антики на Божков, той заговори за възмездие

Прокуратурата се похвали в сряда с отнети нови стотици антични предмети от колекцията на бизнесмена Васил Божков, който заплаши "хунтата" с възмездие за нейните действия.

Държавното обвинение съобщава, че само през август при претърсвания в няколко помещения в офиса на Божков са иззети 234 антични предмета. През септември е имало нова акция, при която са иззети други 82 ценни предмета. Така общият брой на отнетите артефакти достигна 6566. Васил Божков е регистрирал общо 212 предмета по реда на Закона за културното наследство, твърди прокуратурата.

Няколко часа по-късно Васил Божков отговори с пост във Фейсбук.

"Грабежите на хунтата продължават. Българският народ вероятно никога повече няма да види заграбените предмети. Те ще изчезнат като ритона и никой няма да даде обяснение. Но всички участвали във варварските действия ще понесат персонална отговорност. Имената, длъжностите и данните им са запазени", написа бизнесменът.
Той нарича представителите на прокуратурата "талибани", които от 8 месеца "грабят и унищожават световно-културно историческо наследство".

"Вече дори не карат артефактите в НИМ, а в неизвестни складове, откъдето изчезват по-лесно. Умишленото или поради незнание нарушаване на закона е престъпление. Преди години отказах оферта за 1.2 милиарда евро за колекцията. Днес стойността ѝ е много по-голяма. Явно Шиши има нужда от тези пари. Те няма да му помогнат", добавя той.

bojkov_post_16_09.jpg