Протестът тази вечер: "Орлов мост" - къмпинг, яйца срещу МС

Антиправителствените протести продължават. Продължават и блокадите на ключови кръстовища в София. Движението в центъра на столицата е затруднено, някои линии на градския транспорт се движат по алтернативни маршрути.

За двайсет и втори пореден ден граждани се събраха в района на "триъгълника на властта" в столицата на протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

След 21:00 часа протестиращите се отправиха на шествие към представителството на ЕК в България на ул. "Г.С. Раковски", където се задържаха за около 20 минути, преди да тръгнат по бул "П. Евтимий" и бул. "Васил Левски" в посока Ректората на СУ.

По-рано, към 19:00 часа, все повече хора се присъединиха към протеста в района на "триъгълника на властта" след края на работния ден. Събраха се хора от различни възрасти, като повечето развяваха националния флаг.
Протестиращите граждани се събраха пред сградата на Министерския съвет и към 20:00 часа започнаха да хвърляха по нея сурови яйца и домати, обяснявайки, че искат да си направят омлет.

Възгласите "оставка" и "затвор" огласяват за поредна вече центъра на столицата, като многохилядната простена проява преминава без напрежение. Събралото се множество благодари с аплодисменти на гражданите от цялата страна, за това че подкрепят протестната проява и се включват в демонстрациите от различни градове.

Напрежение между протестиращите и разположения полицейски кордон пред Министерския съвет няма. Хората от палатковия лагер дори носят вода и разхладителни напитки на полицаите и разговарят с тях.

Орлов мост остава блокиран за повече от едно денонощие, но обстановката е спокойна, като към 21:00 часа вече имаше много повече хора, отколкото през деня. Районът все повече заприличва на къмпинг с палатки и тенти между които играят деца., рисуват с тебешир по асфалта, карат колелета и се забавляват.

Пред една от палатките на Орлов мост дори запуши барбекю, а някои от демонстрантите са си донесли и саксии с цветя, освен маси и столове – всичко необходимо за удобно и по-дълго пребиваване на полеви условия.

Районът около Орлов мост е отцепен от полицията и е пешеходна зона, като до него не достигнат автомобили, а автобусите се движат по други маршрути. Пропускат се само линейки.

Палатки има както в "триъгълника на властта", така и на Орлов мост.

Освен палатки, и на двете блокирани крастовища има разположени различни плажни принадлежност, включително детски надуваеми басейни, с които протестиращите искат да покажат, че ще продължават да отстояват основните си искания за оставка на правителството и на главния прокурор.

Към двете искани до този момент оставки - на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев - те добавят и искане за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.