Р. Плевнелиев: Ръководството на ДБ мълчаливо, но влезе в съюз с БСП и Мая Манолова

През 2021 година на изборите битката ще бъде между демократи и популисти

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

"Като държавен глава достатъчно време преди избора на главен прокурор аз заявих, че трябва да има поне три кандидатури и всичко да бъде публично. Румен Радев мълчи, стои и накрая отиграва по изгоден за него си начин ситуацията", заяви пред БНТ бившият президент Росен Плевнелиев, който смята, че решението на Радев да върне указа за Иван Гешев за правилно.

"Не крия притеснението си от факта, че Демократична България и нейните лидери избраха да подкрепят Мая Манолова. Те ежедневно плюха ГЕРБ, не казаха една дума против Манолова, против Румен Радев и денонощно атакуваха ГЕРБ", коментира той.

"Когато ръководството на ДБ мълчаливо, но влезе в съюз с БСП и Мая Манолова, тогава хората започват да губят ориентация. Мая Манолова беше "адвокат" и защитник на Орешарски. Мая Манолова беше основен защитник на избора на Пеевски за ДАНС, затова аз вече не смятам, че това ръководство на ДБ провежда дясна политика и са готови да се борят със задкулисието, при положение, че Манолова години наред беше говорител на задкулисието", каза още Плевнелиев.

"Съзнавам, че те имат много сериозни разногласия с ГЕРБ, но това не може да е основание да се руши денонощно, за мен голямата драма е разрушителната енергия в дясно. Основната функция, която в последните 20 години изпълнява идеологът, гуруто на дясното, Иван Костов, е да разделя дясното. Това е моята позиция на активен гражданин, без да имам каквото и да било намерение да влизам в политиката", заяви експрезидентът.

Според него, през 2021 година битката ще бъде между демократи и популисти, като заяви, че там поставя Румен Радев и Корнелия Нинова.