Радев не пуска промените в закона, с които студеният резерв се осигурява от държавна ТЕЦ

Президентът не е издал указ за влизане на законодателните промени в сила

От днес електроенергийната система няма т.нар. студен резерв - мощности, които да бъдат активирани при аварийни ситуации, съобщава "24 часа".

Причината е, че договорите с централите, които го осигуряват, изтекоха на 31 юли. А нови няма, тъй като бе променен законът и студен резерв вече ще се осигурява от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Но до 31 юли президентът Румен Радев не е издал указ за влизане на законодателните промени в сила. Във Фейсбук председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов се обръща към Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България", с думите: Защо Румен Радев не издаде указ за Закона за студения резерв (ЗМСМА), чиито търгове по ЗЕ трябва да се проведат до края на юли? Господин Иванов, защо не го питате? Май тия зависимости не ви дават да питате когото трябва? Може би съжалихте, че вдигнахме много шум и се спряха търгове за 58 милиона лева....?

От Министерството на енергетиката заявиха, че е създадена необходимата организация и при необходимост министърът по закон има право да възложи на всяка базова централа да активира блокове.