Румен Христов: Не мисля, че един служебен кабинет е панацея

Да затваряш възлови кръстовища не ми се струва демократично, посочи лидерът на СДС

Румен Христов

Румен Христов

На протестите през 90-те години имаше голям заряд, едно голямо очакване от всички, имаше окупационни стачки, опити за затваряне на магистрали, но ситуацията беше много екстремна, беше на ръба на гражданска война. Това обясни в интервю за Канал 3 председателят на СДС Румен Христов.

,,Сега нещата са малко по-различни, но да – всеки има право да протестира. Обаче някак си да затваряш възлови кръстовища не ми се струва много демократично, това не са социални протести. Когато говорим за правова държава, е хубаво когато тези, които протестират, да спазват тези неща'', аргументира се лидерът и допълни, че съставянето на евентуално служебно правителство не може да се счита за панацея.

"Премиерът е този, който решава дали да има или да няма промени в кабинета. Не знам какъв беше ефектът от тези смени, но това си е негово решение", каза още Христов.

,,Президентът не може да бъде обект на разследване от страна на прокуратата за периода, в който той е президент. Бившите президенти и вицепрезиденти обаче могат да подлежат на съдебен контрол'', обясни той във връзка със становището на Конституционния съд относно питането на главния прокурор дали действащ президент може да подлежи на разследване.

"Логично е да намерим общ език за явяване на парламентарните избори с ГЕРБ", обяви лидерът на десницата и добави, че бившите партньори на СДС отдавна завиха наляво.