Румен Христов: Не виждам пряка намеса на прокуратурата в сблъсъка между президент и премиер

Дисбалансът между президент и премиер е заложен в Конституцията. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Румен Христов, председател на Съюза на демократичните сили. Според него последните скандали изместват основния дневен ред на България.

„Свидетели сме на сблъсък между президентската институция и институцията на министър-председателя и на кабинета на Министерски съвет като цяло през целия преход. Това е един от големите недостатъци на нашата Конституция. Този дисбаланс е заложен именно в нея и ние неслучайно отстояваме тезата за провеждане на Велико народно събрание и промяна на Конституцията в онези части, които са изиграли своята роля или не са били добре обмислени. От една страна имаме президент, който е легитимно избран, за него са гласували пряко гражданите, от друга страна той е с орязани правомощия и когато на „Дондуков“ 2 се появи човек с амбиции, те повечето президенти имат тези амбиции, когато не са от една политическа формация, макар че и това не е гаранция, това напрежение се получава. За мен решението е промяна на Конституцията, учредяване на двукамерен парламент в България, избор на президент от Народното събрание, а не пряко, като институцията вицепрезидент не виждам смисъл да съществува в бъдеще. Докато този въпрос не бъде решен, тези взаимоотношения винаги ще бъдат обтегнати“, обясни председателят на СДС.

Проф. Румен Христов допълни, че подобни скандали между двете най-важни структури в държавата не са добра реклама за България както във вътрешен, така и в международен план.

„Това напрежение, което се породи през последните седмици, до голяма степен определя мейнстрийма на журналистическите коментари и разследвания, а България има други по-важни проблеми, свързани с икономиката и справянето с пандемията от COVID – 19. Дневният ред на България е друг, не е сблъсъкът между двете институции“, каза още проф. Румен Христов.

Проф. Румен Христов не вижда пряка намеса на прокуратурата в сблъсъка между президент и премиер.