Румен Овчаров пак лобира за АЕЦ „Белене“, имала бъдеще

Според него без втора ядрена мощност не може да имаме стабилна енергийна система

Румен Овчаров

Румен Овчаров

Няма как да решаваме енергийната сигурност с неустойчиви решения. Атомната енергия е другият чист вид енергия. АЕЦ „Белене“ не само има шанс. Ако искаме да имаме в бъдеще стабилна енергийна система, трябва да я построим.

Това заяви в студиото на Би Ти Ви Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и икономиката и един от най-ревностните защитници на проекта за втора атомна централа у нас. За разлика от много експерти, които с неоспорими доводи са доказали несъстоятелността на този проект.

Ексминистърът опроверга твърдението на бившия служебен финансов министър Асен Василев, че повторното лицензиране на площадката на АЕЦ "Белене" е "невъзможно" след въведените нови изисквания и случилото се във "Фукушима".

Според социалистът приетата от служебния кабинет мярка да бъдат компенсирани небитовите потребители на електроенергия е правилна е навременна. 

Добре е, че ще вземе свръхпечалбата на АЕЦ „Козлодуй“, но никой не мисли за свръхпечалбите на частните дружества, например американските централи, или централите на Ковачки, или на ТЕЦ-Варна, които продават също на по-висока цена, предвидена от регулатора. Така може да се балансира системата, като се вземе част и от свръхпечалбата на тези частни дружества, посочи Овчаров.

Той смята, че Законът дава възможност на енергийния министър и на КЕВР да се намесва при определяне на цените на тока. Тази мярка е точно с използването на възможностите, които дава Закона, член 21.

Бившият министър бе категоричен, че енергийната криза не може да бъде решена с обаждане по телефона, какъвто вариант предложи човекът на Путин у нас Николай Малинов. Той подробно обясни как и откъде е започнала енергийната криза и по никакъв начин не я свърза с политиката на „Газпром“ и Москва. 

Румен Овчаров обясни и защо се връща доверието в БСП - само за едно нещо – националните ценности, която единствено тя отстоява, за разлика от новосъздадените обекти, за които властта на всяка цена е единствената ценност.