Руският шпионин е опитал да вербува един от шефове на специалните служби – Велко Атанасов, Димитър Георгиев или Атанас Атанасов?

Изгоненият руски шпионин

Изгоненият руски шпионин

Руският шпионин Владимир Русяев, който бе обявен преди дни за „персона нон грата” от българското Външно министерство, вероятно се е опитал да вербува някой от шефовете на  Военното разузнаване, ДАНС или Държавна агенция „Разузнаване”. Ръководителите на тези специални служби съответно са Велко Атанасов, който от лятото е временно изпълняващ длъжността шеф на Военното разузнаване, Димитър Георгиев, председател на ДАНС и, Атанас Атанасов, началник на Държавна агенция „Разузнаване”. За това намекна премиерът Бойко Борисов, който тази сутрин беше гост в bТВ.

„Ако аз пратя шпионин да вербува някой от началниците на службите на президента Путин, гоненето сигурно ще му е малко наказание”, заяви премиерът.

Той акцентира, че неслучайно 14 посолства  са ни подкрепили в решението да изгоним руски шпионин.

„ Чест прави на Руската федерация, че не реагира рецепрочно. Президентът Путин ме познава добре, знае че не се поддавам на натиск, когато всички гонеха руски посланици нашето правителство не изгони. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници мигновено - го пъдя. Не след месец, не след два. Ако аз пратя шпионин да вербува някой от началниците на службите на президента Путин, гоненето сигурно ще му е малко наказание. Така както пише в художествената литература - мигновено сме показали своята не само политическа воля, а и недопустимост някой да се меси във вътрешните работи, и да ни вербува хора. Човекът е бил много коректен към родината и е дошъл навреме да ни каже, и сме провели всички мероприятия и руската страна, и нейният президент, които много разбират от тези неща, по достойнство ще оценят това, което сме направили”, обясни Борисов.

Най-вероятно Русяев е насочил интереса си към шефа на Военното разузнаване. Всъщност представящият се у нас за руски дипломат е кадрови служител на ГРУ – руското военно разузнаване, и логично е да търси пробив в средите на свой колега от българска страна. Въпросът пред разследването и българските специални служби обаче е, кой е бил посредникът между шпионина и българския началник? Русяев е от една година в София и без доверени посредници е почти невъзможно да достигне до шеф на някоя от специалните служби.