Шаренкова скочи на Йончева: Крайно неподготвена е за доверието, което и даде БСП, работи срещу Русия и Китай

Йончева и Шаренкова

Йончева и Шаренкова

Един от видните български русофили и член на ръководството на БСП проф. Светлана Шаренкова реагира остро срещу самодейните изяви на евродепутата Елена Йончева, които били в разрез с избирателите й и интересите на България.
Йончева, която е подсъдима в България за пране на пари е обвинена, че  „безпричинно отсъства от гласуването на срамната резолюция, вменяваща на някогашния СССР (дал 27 милиона жертви в битката с фашизма) вина за Втората световна война, след като гласува „въздържала се” по отношение на противоконституционната Истанбулска конвенция и подкрепи заедно със Станишев антируска конфронтационна резолюция, Йончева отправя от Брюксел остри критики към Китай по повод човешките права в Синдзян-Уйгурския автономен район. В този район според нея (на декларативно ниво – без доказателства и аргументация, която да представи) се случвали репресии над местното уйгурско малцинство”, пише в коментар за epicenter.bg изявената русофилка.
Шаренкова напомня на Йончева, че Китай е суверенна велика държава и е недопустимо за когото и да било (включително и за ЕС) да се меси в нейните вътрешните работи.
 Шаренкова атакува червената евродепутатка, че за нея и менторът й явно за Елена Йончева и нейния ментор Сергей Станишев приоритетите са други, доста различни от тези, които заявяваха по време на предизборната кампания за евроизборите…
 
„В Брюксел Елена Йончева не е в качеството си на журналист или на частен гражданин. Там тя представлява България, българската държава и Българската социалистическа партия”.
 
„Въпрос на личната съвест на Елена Йончева е дали с антикитайската си изява тя изразява лично мнение, или то е инспирирано отвън!? Тя дължи това обяснение – и на китайските ни партньори, и на българските социалисти, и на хилядите избиратели в България,  които й дадоха кредит на доверие, за който тя, за съжаление, се оказа крайно неподготвена”, допълва Шаренкоа.
Източници от БСП твърдят, че зад атаката на русофилката стои личната воля на Корнелия Нинова, която ползва Шаренкова като свое острие. Нинова също е недоволна от Йончева и преди няколко седмици я критикува публично, че нищо не прави за борбата с корупцията. Критиките срещу Елена Йончева са индиректно и срещу Сергей Станишев, който вече диша във врата на Нинова за лидерското място в БСП.