Ще отстъпи ли Христо Иванов депутатско място на политик от Пловдив?

Христо Иванов

Христо Иванов

Драмите около реалното разпределение на депутатските места в бъдещия парламент продължават. Вчера в медийното пространство се завъртя версията, че лидерът на „Да, България“ Христо Иванов ще бъде министър на правосъдието в очакваното правителство на „Продължаваме промяната“. При този вариант Иванов ще освободи депутатско място на Ивайло Старибратов, който е втори в листата на ДБ от града под тепетата. Освен това Христо Иванов по време на предишните два избора за парламент е лансирал позицията, че в пловдивската листа името му е само за престиж, а депутати трябва да бъдат местните лидери.

 След изборите на 4 април и 11 юли Иванов знаково избираше да влезе в Народното събрание от София, като даваше шанс за изява на Манол Пейков и Ивайло Старабратов. Така например през април, ако Иванов беше избрал да стане депутат от Пловдив, щеше да отвори място от София на юриста Петър Славов, който на три поредни тура получава висока преференция. Но лидерът на „Да, България“ отстояваше правото на местните политици да пробият в парламента.

Сега ситуацията е доста необичайна. Иванов отказа да се състезава от София и избра да е водач във Велико Търново и Пловдив. Появата му в старата столица бе знакова, с идея за политически сблъсък с опонента от ДПС Делян Пеевски. Но в Търново Иванов загуби катастрофално битката с героя от санкциите „Магнитски“, а ДБ остана без нито един депутат от този болярски край. В същото време ниската избирателна активност в цялата страна за ДБ ги остави само с едно избираемо място в Пловдив и без нито едно в областта. При тази драматична ситуация в Пловдив се питат – дали националният лидер отново ще даде път на местен политик или ще запази депутатския стол за себе си. Интересен е и фактът, че Иванов и Старибратов имат почти еднакви преференции -  902 на 983, което показва силното желание на пловдивчани да имат свой човек в парламента.
Избрани за депутати от ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС вече се отказаха от местата си, отстъпвайки ги на свои колеги.