Скандал – две седмици преди изборите уволниха шефа на Института по метрология, сертифициращ машините за гласуване

Снежана Спасова

Снежана Спасова

Само две седмици преди ключовите за България избори служебният премиер Гълъб Доне уволни без причини и аргументи председателя на Българския институт по метрология(БИМ) Снежана Спасова. Това научи Faktor.bg от свои източници. Спасова е получила заповедта за освобождаване чрез куриер в късния следобед вчера. Решението на МС е от 16 септември. 
Пред Faktor.bg Спасова потвърди, че е отстранена, но отказа да коментира случая.

Скандалното е, че като ръководител на института е върнат Паун Илчев, но като зам. шеф, но временно ще изпълнява и длъжността на председател. Проблемът е, че Илчев е пробутан като заместник, защото не отговаря на изискванията – постижения в метрологията и 10 години стаж в областта. Още по-смущаващ е фактът, че 6 години по времето на правителства на Бойко Борисов, той е заемал същия пост - заместник, но пак временно изпълняващ длъжността председател. Паун Илчев е бил последно шеф на злополучната Държавна петролна компания, която правителството на Кирил Петков закри като неефективна. Там той не свърши нищо полезно, но сега го връщат за да контролира хардуерната защита на машините за гласуване. 

Подозрително е, че рокадите в института стават буквално дни преди изборите и то точно в периода на сертифициране на машините за гласуване. В изборния кодекс е записано ясно, че  Институтът по метрология заедно с Министерството за електронно управление и Българския институт за стандартизация, са единствените, които сертифицират машините за гласуване и удостоверяват изправността и надеждността им. Две от машините даже в момента се намирали в лаборатория на Института по метрология за изследване, твърдят нашите източници. Имало и сключени договори с водещи експерти в областта за проверката им. Паралелно с това през следващата седмица институтът е трябвало да има срещи с представители на партии, за да се потвърди и доизгради доверието към машинното гласуване. Кадровите промени точно в този важен момент за изборния процес будят сериозни съмнения и подозрения, коментират експерти. Вероятно промените са предизвикани и заради предстоящи доставки на контролните везни за митниците на стойност от 4.5 милион.