Скандал в комисията за ревизия на управлението, Манолова извика НСО

Мая Манолова

Мая Манолова

Заседава временната парламентарна комисия за ревизия на последните 10 години управление беше белязано от хаос и скандали, съобщи БНР.

Първа точка в дневния ред стана продължаването на изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски, който вчера обвини ГЕРБ в рекет и злоупотреба с власт. 

За разлика от вчера, днес още в началото на заседанието влязоха всички представители на ГЕРБ, а председателят на комисията Мая Манолова се наложи да извика и НСО, за да бъде овладяна залата. 

След многократни опити на депутатите от ГЕРБ да променят дневния ред на заседанието с мотивите, че изслушването на бизнесмена, както и на лица, свързани със строителството на подпорната стена на плажа в Алепу,  които също бяха залегнали в дневния ред не са предмет на комисията, от ГЕРБ поискаха да им бъдат предоставени всички документи, с които разполага Илчовски.

Председателят на комисията Мая Манолова заяви, че това не може да стане, тъй като става въпрос за вътрешнофирмена документация и за информация, касаеща функционирането на фондовата борса.

Заседанието започна след около час ожесточени спорове, за да бъде изслушан Илчовски.

Предишното заседание на комисията – в сряда, предизвика скандал, след като бизнесменът заяви, че има политически рекет над бизнеса, искана такса „спокойствие“, която трябвало да се плаща на приближени до ГЕРБ, за натиск върху самия Илчовски от най-високо ниво и редица други злоупотреби с власт и влияние.

Днес той повтори тези свои твърдения и допълни, че разполага със снимки от Ница и Монако от май 2017 година, когато бизнесменът Иван Ангелов - собственик на компанията „Градус“, го е помолил от името на премиера да направи фиктивен оборот в размер на около 70 милиона лева на неговото дружество. Илчовски допълни, че разполага с документи за това и ще ги предаде на комисията. След това изказване в залата настъпи хаос и викове от различни страни.

Манолова поиска квесторите да изведат депутата от ГЕРБ Маноил Манев, а в последствие – и служителите на НСО да дойдат в залата, за да въдворят ред.

Илчовски потвърди, че пред депутатите, че снимките от спалнята на Борисов, на които се виждат златни кюлчета и пачки евро са истински 

По-рано днес от компанията „Градус“, спомената от Илчовски, обявиха, че ще заведат всички възможни дела срещу агробизнесмена, тъй като неговите твърдения причиняват на компанията и нейните инвеститори имуществени и неимуществени вреди“.  И в днешната търговия на фондовата борса акциите на компанията са на червена територия, съобщават от дружеството.
Сутринта депутатът от ДПС Димитър Аврамов призова да се направи проверка на твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, направени по време на заседание на временната анкетна комисия за проверка на предишното управление.

През 2012 г. Илчовски беше свидетел по обвинение в изнудване срещу Аврамов, който по това време беше депутат от ГЕРБ. Делото още е в специализирания съд. 

"Трябва да се направи проверка на твърденията. Това са такива твърдения, които трябва да бъдат доказани, трябва да бъдат проверени от съответните органи. Сега, дали може да му се вярва? Проверка трябва. Аз нямам с него никакви взаимоотношения. Ние нямаме комуникация, не се виждаме", каза Димитър Аврамов, депутат от ДПС.