Служебният премиер в Старосел: Ситуацията е овладяна

Стефан Янев, снимка: Радио Пловдив

Стефан Янев, снимка: Радио Пловдив

Премиерът Стефан Янев пристигна в хисарското село Старосел. Той беше придружен от главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН. Стефан Янев заяви, хората трябва да бъдат бдителни, а общините в цялата страна трябва да се вземат превантивни мерки, за да се предотврати появата на пожари. На място премиерът се запозна със ситуацията във връзка с големия пожар там. 

„Държавата трябва да е при хората, независимо къде, независимо дали е по повод на нещо хубаво, или лошо”, каза Янев.

„В населеното място е обявено частично бедствено положение, но ситуацията е овладяна“, обяви Янев.

„Това обаче не означава, че бдителността трябва да прекъсне и едва ли не да тръгнем по почивки. Напротив - наблюдението ще продължи”, обясни още Янев.

Разследавне на причините за пожара започна Районната прокуратура в Пловдив.

Припомняме, че пламъците погълнаха шест къщи и селскостопанска барака, както и близо 2 хиляди декара обща площ, 300 от които са горски фонд, а останалото частни и общински земи.

До момента по делото е извършен оглед на място, разпитват се свидетели и ще бъде назначена пожаро-техническа експертиза. 

Междувременно  Димитър Бришимов от Пожарната в Пловдив съобщи, че тепърва се очаква пробив при пожара в гората над Старосел, температурите започват да се покачват, намокреният вчера терен вече е сух и екипите ни продължават да дежурят на място и при необходимост да потушават евентуални нови огнища

Огледите за установяване на щетите  се очаква да започнат до дни, тъй като все още потушаването на огъня не е приключило окончателно, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева във връзка с обявеното частично бедствено положение.

Продължава оказването и на психологическа подкрепа на хората , останали без къщи. С тях се срещат психолози от Българския червен кръст, каза директорът на областната структура на организацията Таня Георгиева.

Все още няма яснота кога и по какъв начин ще бъде разкрита сметка за набиране на средства за потърпевшите жители на селото, уточни кметът Матея Грудев.