Сръбски тролове атакуват страницата на Атлантическия съвет, заради въпроса: През България ли ще минат руските зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1"

От снощи сръбски тролове и националисти обсипват със заплахи и провокации страницата на Атлантическия съвет на България. Повод за хибридната им реакция е горещият въпрос който зададоха атлантиците: През въздушното пространство на България ли ще премине самолетът със смъртоносното оръжие? До края на седмицата Русия ще достави на Сърбия първия от шестте зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1". 

"Ако допуснем, че Русия вече е отправила искане с нота до българското МВнР за издаване на дипломатическо разрешение за прелитане през въздушното ни пространство на самолета с оръжието, какъв отговор е даден от българска страна? Има ли вече разрешение или не? Ако има, на какво основание е дадено то?", питат атлантиците.
По процедура МВнР следва да съгласува решението си с Министерство на отбраната и Министерство на транспорта. Как са отговорили тези министерства? Научен ли е урокът от допуснатата стратегическа грешка с пропускането на руските ЗРК С-400 за Сърбия през есента на 2019 г., когато двете държави, противници на НАТО провеждаха съвместно учение "Славянски щит 2019 г.", продължават въпросите на атлантиците.
От Атлантическия съвет смятат, че 20 февруари е първата възможна дата за прелитане през въздушното ни пространство на самолета с оръжието.
Атлантиците коментират и тролската атака през интернет: „Влязохме в полезрението на сръбските медии заради въпросите ни от къде ще премине руското оръжие за Сърбия. Това е косвен знак, че може и да има доза истина във въпросите, които поставяме от няколко дни и по които българските държавни институции упорито избягват да дават каквито й да било сигнали в публичното пространство.
По всичко личи, че някои сръбски фактори сериозно са се притеснили от нашите въпроси.
Освен в сръбски медии, въпросът е взет лично и от сръбски интернет тролове. От снощи получаваме интересни "доброжелателни" съобщения по нашия фейсбук месинджър...
Под публикацията ни от вечерта сръбски читател на страницата ни във фейсбук твърди, че след като бъдат доставени на Сърбия, руските зенетно-ракетни комплекси "Панцир С-1" щели да бъдат тествани в България по време на учения. 

sarbia_nato.jpg


Очакваме допълнително развитие по темата.
Все още обаче няма никаква официална яснота дали в българското МВнР е постъпвало искане, посредством дипломатическа нота, от страна на руското посолство в София за издаване на дипломатическо разрешение за осъществяване на полет(и) на въпросното руско оръжие за Сърбия”, коментират от АСБ.