Т. Дончев: Преврат не е възможен, има други нечисти механизми, чрез които се правят опити да се дискредитира правителството

Томислав Дончев

Томислав Дончев

"Шпионският скандал не е свързан с движението "Русофили", а с отделни негови членове. Бих препоръчал на политиците да не бързат с коментарите в аванс. Сега службите и прокуратурата трябва да си свършат работата", заяви пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

"При повече разум и мъдрост такива неща не би трябвало да имат дългосрочен ефект върху отношенията на държавите", каза още той.

Той отказа да коментира дали Русия е имала за цел да преориентира България от геополитическия и курс.

"Не съм забелязал в МС да има антируски настроения и дори след това, което се случи не съм забелязал промяна в настроенията и нагласите към големите проекти", добави Дончев.

"Няма да правя коментар на коментара", заяви той по повод думите на бившия министър на отбраната Николай Ненчев, че скандалът може да стигне до президентството.

"Така работи демокрацията", заяви той по повод протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

"Забелязах, че през август, изобщо през лятото, нямаше протести", подчерта той.

По думите на Дончев, проблемът с медицинските сестри не е на Министерството, защото не то е техен работодател, а конкретните болници.

"Българското общество вече има здрави демократични инстинкти, представяте ли си каква легитимност би имало правителство дошло на власт без избори. Преврат не е възможен, но има други нечисти механизми, чрез които се правят опити да се дискредитира правителството и това работи понякога", коментира той твърденията, че се готви преврат срещу правителството.

"От собствения си опит знам, че никой не може да накара хората да подкрепят тези които водят кална кампания. Това се прави от политическо безсилие. Големият проблем е, че това се ползва от този, който няма аргументи", смята Дончев.