Трета доза ваксина срещу Covid е нужна при по-възрастни хора с различни съпътстващи заболявания

"Лятото е в разгара си, но очевидно вирусът отказа да си вземе отпуск. Делта вариантът на вируса е доста активен. Сбъднаха се прогнозите на експертите – случаите се увеличават. Това, което можем да направим е преди всичко да спазваме стриктно мерките. Трябва да попречим на разпространението на вируса, но и за да попречим на способността му да продуцира нови и нови варианти, тъй като знаем, че той мутира, когато се размножава. Сега е времето желаещите да се ваксинират, да го направят", заяви пред БНР проф. д-р Радостина Александрова, вирусолог в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН.

"Не мисля, че сме в състояние да разграничим симптомите на инфекция с Делта вариант. Знаем, че има много респираторни вируси. Те имат много сходна симптоматика. Има и много ентеровируси, които са в разгара си, но те също могат да предизвикат сходни реакции. Разграничаването на симптомите в някои случаи би затруднило и специалистите. Лабораторна диагностика би могла да потвърди и да каже за кой вирус става въпрос", смята тя.

"В актуализираната информация в Центъра за превенция на заболяванията в САЩ отново потвърдиха, че поставянето и на двете дози ваксини, две седмици след втората доза ни осигуряват доста висока степен на защита срещу тежко боледуване. Едва ли някой би могъл да каже колко време продължава тази защита. Може би затихването на защитата няма да бъде с един и същи темп при различните хора. Виждаме, че в някои страни, като Израел и Великобритания, много сериозно се предприемат стъпки към поставяне на трета доза ваксина. Това е най-вече при по-възрастни хора с различни съпътстващи заболявания", каза още експертът.

"Трета доза не е нещо ново в профилактиката, само че повечето ваксини се поставят в детска възраст. Понякога една ваксина е абсолютно достатъчна, за да осигури продължителен имунитет. В други случаи след определени периоди от време, които са различни в различните болестни причинители, може да се наложи следваща доза. Това зависи от конкретния причинител и имунитета, който той изгражда. Но така или иначе при първата ни среща – било то със самия болестотворен агент, срещу който искаме да изградим защита, или пък предоставянето на първата ваксина – изграждаме имунитет. По-важното обаче е друго, че след тази първа наша среща с ваксината или патогена изграждаме и т.нар. "клетки на паметта" – имунологична памет. От тук нататък вече колко дълго нашата имунна система ще помни, дали ще се налага да опресняваме нейната памет, е въпрос, на който към момента нямаме конкретен отговор", коментира проф. Александрова.

По думите и, на практика това е смисълът на третата доза и на поставяне на ваксини при хора, които вече са преболедували.